2.3

icons2-3

ICONS of elegance – Wintereditie 2016

Blikvangers
4x Leading Ladies: Rallye Monte Carlo Historique

’s Werelds beroemdste rally staat bekend als krachtmeting voor zowel piloten als autotechniek. Het Duitse damesduo Edelhoff – Binder kreeg het uitdagend tracé van ‘de Monte’ al acht maal voor de wielen geschoven. Met ‘Kurt’, hun Ford Escort RS 2000 uit 1973, drukten ze al eerder hun stempel op deze wedstrijd. Ook in editie 2016 doen ze een gooi naar het podium.

100 jaar BMW: BMW 328 – BMW M1

Tijdens zijn honderdjarig bestaan heeft BMW met meer dan één model geschiedenis geschreven. Toch steken enkele er met kop en schouders bovenuit. Zoals de BMW 328 , een compromisloze sportwagen die met een lange reeks podiumplaatsen in rally’s en races het merk internationaal op de radar plaatst. De BMW M1, is nog zo’n klepper. Een supersportwagen in de pure zin van het woord. De sterkte ligt niet zozeer in de prestaties op zich, maar in het gemak waarmee hij deze neerzet.

APAL: Made in Belgium

Als je bij het horen van de naam APAL in één zucht het woord ‘buggy’ uitspreekt, zal niemand je dat kwalijk nemen. Het wagentje bleek een schot in de roos voor  Edmond Péry, de man achter Application Polyester Armé de Liège. In de Luikse fabriek zijn tussen 1961 en 2009 nog heel wat andere voertuigen met een polyester koetswerk getooid.  Het resultaat van een uit de hand gelopen hobby, want de firma was in de eerste plaats gespecialiseerd in badkamers.

Bertha Benz – Patent-Motorwagen 1886

In 1885 ontwikkelt ingenieur Carl Benz de eerste automobiel ter wereld: de Patent-Motorwagen. Een uitvinding waar hij aan zal blijven sleutelen onder het motto ‘Das Beste oder nichts’. Het is mevrouw Benz die drie jaar later zorgt voor de publieksintroductie van het voertuig door een trip naar haar moeder in Pforzheim. Een gedenkwaardige rit waarmee ze autogeschiedenis schrijft.

Legends ‘70 – ‘80 – ‘90 – Spa – Francorchamps

De 24 Uren van Francorchamps, tegenwoordig beter gekend als de ‘Spa 24 hours’, was in de jaren ‘70, ‘80 en ‘90, een gebeurtenis, een krachtmeting, een feest. Kortom: ‘the place to be’!
Tussen de toppers die zich destijds richting startveld bewogen: Eddy Joosen, Dominique Holvoet en Albert Vanierschot.
Legendes vertellen hun verhaal…

Pre War: Lagonda LG 45 1936

Als Alan Good grote kuis houdt in het uitgebreide Lagonda modellengamma, geeft hij Walter Owen Bentley de opdracht de populaire M 45 op te waarderen. Met de wedstrijdversie van deze bestseller had Lagonda in 1935 de 24 Uren van Le Mans gewonnen. Bentley liet het gedateerde model evolueren in de Lagonda  LG 45. Volgens de huisfilosofie een degelijke, moderne maar bovenal snelle sportwagen.

Verder in deze editie:

 • Column van Guy De Pré: Ferrari
 • Ten huize van MEOR
 • Dwergauto’s – Micro formaat, mega bekijks
 • Silhouet Jaak Jacobs en zijn Jowett’s
 • Romantic Hotel: La Feuille d’Or
 • Schwane Weinfranken Klassik
 • Holt 75
 • Taxatievoer DAF 55 Coupé
 • Club in de kijker: The English Drivers Guild
 • Exclusief touren
 • Volvo 144: Moderna Tidder
 • Zoute Grand Prix 2016