jg. 3 – 2017

icons3-4

ICONS 3.4 (november 2017)

Blikvangers
Dino 246 GTS
De Dino 246 GTS staat bij heel wat liefhebbers geboekstaafd als één van de mooiste Ferrari's ooit. En daar knelt het schoentje net want een Dino 246 GTS is helemaal geen Ferrari.
Bartoletti Fiat 306/2 1956 - Iconische Racewagen Transporter
Goodwood is wereldwijd gekend voor de auto-retro evenementen. De jaarlijkse ontmoetingen daar zijn het equivalent van een bijzondere reis door het mobiele verleden. Op de showground en het circuit herleven de gloriedagen van historische auto’s en motoren. En ook die van verdoken parels als de Bartoletti racewagen transporter uit 1956. De vrachtwagen is in 2012 in Amerika door RM Auctions afgehamerd voor het astronomische bedrag van 990.000 dollar. Maar toen in 2015 tijdens een veiling op het Engelse landgoed 739.793 euro werd neergelegd, wisselde de truck opnieuw van eigenaar. Akkoord, hij was volledig gerestaureerd, maar voor zo’n pittig pak duiten moest daar toch een verhaal achter zitten...
Lambretta Prima 150LD NSU - 1955
...
VW Golf - 7 generaties geschiedenis
Met een VW Golf zal je nooit onaangename reacties krijgen. Het is een rotsvaste waarde in het autolandschap en dat al 43 jaar en 7 generaties lang. De VW Golf slaagt ook wonderwel in de test om als automobiele kameleon door het leven te rijden: hij kan uitermate discreet en alledaags zijn, hult zich op verzoek in luxe van een andere autoklasse en pakt uit als stoere speelkameraad en wild pk-monster als achteraan de letters ‘GTI’ of ‘R’ prijken.
Buick Special 46 Business Coupé
Alles dat oud is, heeft de belangstelling van Erwin Kleinlugtenbeld uit Lemele (NL). Of het nou om een dorskast gaat of een stoommachine. Nadat zijn opa vanwege zijn hoge leeftijd niet meer met zijn paard kwam om de moestuin bij het ouderlijk huis om te ploegen, besloot Erwin een oude tractor aan te schaffen voor dat doel: een Porsche Junior. Het was de start van een nieuwe hobby.
Mercedes Benz 280 SL Pagode
...
Verder in deze editie...
Fibrocar Brussels
Gran Premio Nuvolari
In de ban van de mini-Corvette: De Opel GT
Column Guy De Pré - The Seventies
Miniaturen - American Dreamcars
De avonturen van 'Peppino' Ronny Demeulenaere
Salute to the 40's - Trip to the UK
Internationaal Oldtimertreffen Lanaken
Historia - Er was eens...
Cadillac De Ville
Chevrolet Bel Air
Ford Mustang
Jet Set
Agenda

icons3-3

ICONS 3.3 (september 2017)

Blikvangers

Aston Martin DB2-4 MK III

Over de verschillende uitvoeringen van de Britse spion met een license to kill valt te discussiëren. Smaak verschilt… Maar over de sex appeal van de dienstwagens van 007 zijn we het vast wèl allemaal eens. Met of zonder de gebruikelijke Bond gadgets weet het gevleugelde logo te bekoren. Aston Martin is één brok karakter. ‘Sophisticated’ natuurlijk... zoals we dat van de Britten gewend zijn. Het verhaal van het merk is al even spannend  als dat van de geheimagent! Shaken, not stirred ...

SAVA 1915

Noem eens vijf Belgische automerken. Moeilijk? Dat onze natie ooit behoorde tot de top 10 van autobouwers en welk rijk scala logo’s hier ooit het levenslicht zag… Dat hoofdstuk uit de geschiedenis is blijkbaar wat ondergestoft. Tijd om daar verandering in te brengen en wat van ‘s vaderlands pronkstukken terug van stal te halen. In deze editie laten we de Sava opdraven.

Volvo 90 jaar

Langbenige blondines en meubelen met hilarische namen… ze worden in één adem vernoemd als het gaat over Zweden. En Volvo natuurlijk. Dat ander mooi stukje design.  Modellen die al 90 jaar synoniem staan voor duurzaamheid, kwaliteit, veiligheid. ‘Fasten your seatbelt’ – de driepuntsgordel welteverstaan – voor een overzicht in vogelvlucht.

Alfa Romeo De geschiedenis van...

Met of zonder groen blaadje… ze zien er altijd lekker uit. Op een enkel ‘Monstro’ na misschien. Al zijn er zielen die ook daarover enkel lof spuien.  Tja,  elk merk zijn bella’s en beest. Wie de mooiste onder deze  Italiaanse schonen is? Een vraag die ook het onderwerp uitmaakt van het Antwerp Concours d’Elegance. Alvast een voorproefje.

Verder in deze editie...

Peugeot 403

Toyota Corolla

Het Wiel heruitgevonden

Alfa Romeo Giulietta SVZ 1958

Alfa Romeo 1900 CSS Ghia Savonuzzi

Alfa Romeo Giulia Sprint GT Veloce 1966

Column van Guy De Pré

Miniaturen

Silhouet Marc Duez

Porsche Classic Centre

Tatra

Club: 40's & 50's

...

cover3-2
icons3-2

ICONS 3.2 (juni 2017)

Blikvangers

FERRARI 166 INTER : MARANELLO’S STAMVADER

Ferrari viert dit jaar zijn 70ste verjaardag. Het uitgelezen moment om eens een keertje iets heel bijzonders uit Maranello te belichten. De keuze viel op een 166 Inter, de allereerste Gran Turismo van Ferrari, toevallig ook ‘Il Cavallino Rampantes’ oudste vertegenwoordiger die ons nationaal automobielpatrimonium rijk is.

AC COBRA MK II 289 1965: EXPLOSIEVE COCKTAIL

De AC Cobra is één van die iconische sportwagens die in oneindig veel gedaantes wordt nagebouwd. Wij presenteren jullie alvast the real thing.

MERCEDES-BENZ 540K STROMLINIENWAGEN, 1938: AERODYNAMICA ONTDEKKEN EN SUPREMATIE BEWIJZEN

Inmiddels heeft zowat iedereen met een groot hart voor auto’s - en historische vierwielers in het bijzonder - weet van het ‘Walhalla’ van Mercedes-Benz. Het is de met veel mystiek omhulde verzamelplek voor meer dan 1.000 auto’s of overblijfselen daarvan, waar ‘nog wat werk aan is’ alvorens ze de honderden collega’s kunnen vervoegen die door Mercedes-Benz Classic in toptoestand en rijklaar zijn gerevalideerd.

RANGER 1700: OPEL LOOK-A-LIKE

Je zou de Ranger een samenraapsel van diverse onderdelen kunnen noemen. Dat klinkt oneerbiedig, maar klopt wel. General Motors trok voor de assemblage van de Ranger in diverse vestigingen over de wereld onderdelen uit de schappen om die samen te voegen tot een nieuwe auto met een voor onze contreien nieuwe merknaam. Maar die nieuwe naam kan de hofleverancier van de meeste onderdelen niet verhullen. Op het stuur doet de gestileerde springbok niet eens moeite om de uitsparingen van de ‘blitz’ te bedekken.

BMW 1600 TI: FREUDE AM FAHREN

Op 7 maart 1966 vierde BMW zijn vijftigste verjaardag met een groot feest in de Bayersche Staatsoper in München. Tijdens deze officiële plechtigheid presenteert BMW een gloednieuw model, de 1600-2. Voor ICONS of elegance rijden wij hier de sportieve versie van de 1600-2 voor, de zeldzame 1600 ti.

GUY COLSOUL: HET KLEURRIJKE VERHAAL OVER HET PRÉ-MITSU TIJDPERK
Als je er eentje moet noemen die vroeger in België de pannen van het dak reed, dan is dat Gilbert Staepelaere.  Zijn opvolgers waren de drie musketiers: Snijers , Duez en Droogmans. En dan waren er enkelen die met die twee generaties in gevecht moesten gaan, zoals de betreurde Jean-Louis Dumont, Willy Plas , maar vooral Guy Colsoul.
Tijd voor een gesprek dus met de ondertussen 70 jaar geworden, maar nog steeds rallyfreak in hart en nieren, Guy Colsoul.  Verhalen over die bewogen tijd, zeg maar, het pré-Mitsubishi tijdperk.
Modelmania: 70 JAAR FERRARI 

Wie Ferrari schaalmodellen wil verzamelen heeft en veel plaats nodig en een behoorlijk budget. In het verleden stonden er meestal een paar modellen in de catalogi van de voornaamste fabrikanten. De laatste jaren is daar echter verandering in gekomen sinds er aan ‘Maranello’ royalty’s moeten betaald worden. Die zijn momenteel in handen van de groep Maisto (overgenomen van Mattel/Hot Wheels), die ook het label Bburago bezit. Eén ding is duidelijk: de prijzen worden er niet lager op. Dat verklaart ondermeer waarom Minichamps, Spark Model of Norev bijvoorbeeld geen Ferrari’s in de catalogus hebben staan.

AUTOMOTIVE ARTWORK, MADE WITH LOVE

Beeldende kunst en design, het zijn twee volstrekt verschillende disciplines. Geoffrey McEvoy slaagt erin ze te verenigen in zijn automotive artwork. Modern werk dat zijn oorsprong vindt in de wereld van klassiekers. Geoffrey’s vader importeerde in de jaren tachtig TVR’s en lepelt zijn zoon op die manier de liefde voor die ‘technische wonderen’ in. De groeiende interesse in de materie van jongs af aan en de optelsom van ervaringen resulteert in zijn huidige dagtaak: mechanieker gespecialiseerd in classic cars.

RICK DE LEEUW: EN ZO GAAT HET LEVEN VAN ALLEDAG GEWOON DOOR
Coppa Classic voorstellen is vast niet meer nodig. Kiwanis Herentals  die het event inricht op het prachtige domein van Kasteel de Merode in Westerlo, slaagt erin om de liefde voor klassiekers te vervlechten met  sociale doelen.  Zoals deze twee...
Canisha VZW - deze vzw leidt assistentiehonden op die personen met een beperking kunnen bijstaan in het dagelijks leven. Meter van het project is rolstoelatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort, peter is Alain Remue hoofd van de Cel Vermiste Personen van de Federale politie.
Het Ventiel is een vrijwilligersorganisatie die een buddywerking op touw zet voor mensen met jongdementie. Peter van het initiatief is schrijver, dichter, zanger, presentator en muziekproducer Rick de Leeuw.
Als kennismaking met deze projecten laten we de peters liever zelf aan het woord…
ZAGATO: LESS IS MORE

Zelf heb ik altijd een beetje een haat/liefde verhouding gehad met de auto’s van Zagato. Deze bijna honderdjarige Italiaanse carrossier slaagde er weliswaar al die tijd in om opwindende sportwagens nog opwindender te maken, maar dat neemt niet weg dat Zagato zo nu en dan ook minder fraaie modellen voortbracht. Dat is helaas onvermijdelijk als je eigenzinnig bent, en tegen zowat alle heersende tendenzen in, originele en gedurfde modellen ontwerpt en bouwt.

GERMAIN LAMBERT: EEN BOEIEND STUKJE FRANSE AUTOMOBIELGESCHIEDENIS

Een bezoek aan Retromobile Parijs staat gelijk aan een ontdekkingstocht naar uitzonderlijke automobielen. Een paar edities geleden stootten we op een opmerkelijke collectie afkomstig uit het automuseum van Mulhouse. De Franse olieproducent Motul had op haar stand maar liefst vier Lamberts samengebracht. Auto’s die meteen deden denken aan een Bugatti, meer bepaald het type 57. De hoogste tijd om dit onbekende merk eens onder de loep te nemen en ons onder te dompelen in een boeiend stukje Franse autogeschiedenis.

WHAT’S IN A (NICK)NAME?

We kunnen het Shakespeare niet meer vragen, maar het is duidelijk dat we met een bijnaam of roepnaam een eigen interpretatie geven aan hoe we personen of dingen zien. Getrouw het spreekwoord ‘plagen is om liefde vragen’ hoeft dat zelfs niet eens negatief te zijn.
Zo werd de populaire Ford T in de volksmond ‘Tin Lizzie’ of ‘Flivver’ genoemd wat zoveel betekent als wrak of rammelkast. Naast die bijnaam werden er ook talrijke moppen over de T gemaakt. Toen Old Henry gevraagd werd “Have you heard the last joke about the T Ford?”, antwoordde die lakoniek maar gelaten “I hope so…”
We harkten hier de meest bekende bijnamen bijeen, maar laat duidelijk zijn dat deze alfabetische lijst verre van volledig is.

DB - Deutsch & Bonnet, een vergeten merk (?)

Deutsch en Bonnet waren twee Franse ingenieurs die in 1938 samen auto's begonnen te bouwen bedoeld voor de autosport. Aanvankelijk gebruikten ze hiervoor Citroën onderdelen maar toen ze na WO II terug aan de slag gingen, schakelden ze over op componenten van Panhard.

...

icons3-1

ICONS 3.1 (februari 2017)

Blikvangers

“The Last Waltz” De laatste luchtgekoelde Porsche

Met de 993 verlaat de laatste generatie met luchtgekoelde boxermotoren het Porsche gamma.  Eentje daarvan maakt deel uit van een Exklusiv Programm en wordt met de hand gebouwd. Een gebeurtenis die overschaduwd wordt door het overlijden van Ferdinand Anton Ernst Porsche. Als zwanenzang van het ‘lucht’tijdperk en als hommage aan ‘Ferry’ krijgt de allerlaatste wagen die de fabriek buiten rolt de naam mee ‘The Last Waltz’.

Pegaso Z-102: Spaans technologiewonder

De Spaanse GT die zou fungeren als het ultieme visitekaartje van de opkomende Spaanse industrie en dat constructeur ENASA op de wereldkaart moest zetten, mag beslist een prachtig stuk vooruitstrevende techniek genoemd worden. Een blik op de oudste nog bestaande Pegaso Z-102 Berlineta Barcelona.

Studebaker Grand Turismo Hawk

Als taxateur krijg je heel wat antieke of klassieke automobielen onder de neus geschoven. Zoals deze Studebaker Hawk uit 1963. Een Belgische ‘Stud’ met Amerikaanse roots. Het model van over de grote plas is immers ‘made in Belgium’ in de assemblagefabrieken van D’Ieteren in Vorst.

Audi Quattro “Vorsprung durch Technik”

De Audi Quattro betekende de definitieve doorbraak van Audi naar de topklasse. Wij rijden drie verschillende types van de Ur-Quattro voor: de 10V, 20V en de superzeldzame Quattro Sport.

 Tractor Tic: ‘D’ van John Deere

De smid John Deere ontpopt zich in 1837 in de States tot producent van ploegen. Als hij begin 1900 concurrentie vreest van tractorbouwers, koopt hij het bedrijf dat de ‘Waterloo Boy’ produceert. De  grondslag voor zijn eigen ontwerp. De iconische ‘D’ is de eerste telg van een hele lijn ‘Johny Poppers’. 

Vive la marque! Rosemarijn Atalante Veenenbos

Als de tweede naam op je paspoort afgeleid is van de elegante Bugatti Type 57, geeft dat al aan dat de passie voor Franse vooroorlogse bolides met de paplepel is ingegeven.  Charme met hopen en een frisse wind in de autowereld: Rosemarijn Atalante Veenenbos en haar snelheidsduivel ‘Amilion’.

Fiat 124 Spider

Begeerlijke sportwagens, daar weten ze in Italië alles van. Maar wie de Fiat 124 ziet , een geblokte vierdeurs middenklasser, zou niet vermoeden dat dit een oudere broer is van de versie die zich ontpopt tot het stijlicoon van de Jaren ’60. En toch …

Walter Gotschke: Auto’s tot kunst verheven!

Walter Gotschke overleed in de herfst van het jaar 2000 op 88 jarige leeftijd,  Gotschke zou inmiddels 104 jaar oud geworden zijn. Icons had de eer en het genoegen om de weduwe van Walter Gotschke te mogen bezoeken, het werd een onvergetelijk weekend in de prachtige streek van  Baden Württemberg. De laatste jaren van zijn leven woonde Gotschke niet langer in Stuttgart maar verhuisde hij met zijn tweede vrouw Gerhild Gotschke-Drücker naar het landelijke Hechingen, zo’n vijftig km ten zuid-westen van de Duitse industriestad. Tussen 1980 en 1988 werd Walter Gotschke langzaam blind en was hij op de goede zorgen van zijn inmiddels 78-jarige echtgenote aangewezen.

‘Fast Freddy’ Loix + SKODA

Tijdens de voorbije Kenotec Rally van Ypres stuurden Freddy Loix en co Johan Gitsels hun Skoda Fabia R5 naar een elfde overwinning. Met een zes op zes in het Belgische Rally Kampioenschap mocht het duo Loix-Gitsels zich ook al Belgisch Kampioen noemen. Een mooier verjaardagscadeau konden ze Skoda, dat zijn 115 de verjaardag in de autosport viert, niet schenken.

Modelmania: Pechverhelping en interventiewagens

Interventievoertuigen maken deel uit van het dagelijkse straatbeeld en horen daardoor ook thuis in iedere verzameling. En zoals meestal het geval is dringt ook in dit domein een onvermijdelijke keuze zich op. Politie-, brandweer-, zieken- en lijkwagens, takeldiensten en pechverhelpingsdiensten.

Lunga zal hij leven, de Fiat 1500 Taxi op Capri

Vijftig jaar onvermoeibaar in dienst en geen enkel rimpeltje, het is niet iedereen gegeven. Oké, een of andere grote beurt of respray zal deze Fiat 1500 Lunga tijdens zijn lange taxi-leven op het zonnige Capri wel  ondergaan hebben maar dan toch met minimaal werkverlet! Sì, sì.

Beaulieu: resultaat van Engelse genen

De theorie luidt dat ons gedrag bepaald wordt door onze genen. Engelse genen zijn dus anders. Ze creëren tradities die weliswaar geïmiteerd worden, maar nergens zo succesvol zijn dan bij diegenen die ze daadwerkelijk bezitten.  In het Zuid-Engelse graafschap Hampshire ligt een dorpje, gesticht in 1204, dat Beaulieu heet. Een Franse naam... afkomstig van de Franse monniken, die het land geschonken kregen van de toenmalige koning van Engeland omdat ze hem met hun zelf verbouwde medicinale kruiden van nachtmerries hadden afgeholpen. Het dorpje ligt centraal in de New Forest, een uitgestrekt natuurgebied met wel 10.000 in het wild levende paarden.

Belgian Historic Cup 2017

De wedstrijden voor de Belgian Historic Cup kenden tussen 2000 en 2010 een ware explosie. Zo erg zelfs dat men op een bepaald moment aparte wedstrijden voor old- en youngtimers moest organiseren.  In die tijd waren het vooral de Lotus Elan van Serge Lebeau, Guy François en Peter Govaerts die de dienst uitmaakten.  Af en toe kwam er een jongere Porsche tussengeslopen en stilletjesaan werd het een Porschefestijn, waardoor er dus aparte wedstrijden werden georganiseerd.

Verder in deze editie:
  • Column van Guy De Pré: Oldtimers perfect geschikt voor ons land
  • RDL engineering: Auto’s meer en meer in de lift
  • Interieurs: echte schoonheid zit vanbinnen
  • Weekend op Kasteel De Merode
  • Lente proeven aan de oevers van de Maas: Romantik Hotel Hostellerie De Hamert
  • Erfgoeddag: Landbouwmuseum de Nostalgie
  • Oldtimerclub "Oude Gloriën" vzw