ICONS 3.1

icons3-1

ICONS of elegance – Voorjaar 2017

Blikvangers
“The Last Waltz” De laatste luchtgekoelde Porsche

Met de 993 verlaat de laatste generatie met luchtgekoelde boxermotoren het Porsche gamma.  Eentje daarvan maakt deel uit van een Exklusiv Programm en wordt met de hand gebouwd. Een gebeurtenis die overschaduwd wordt door het overlijden van Ferdinand Anton Ernst Porsche. Als zwanenzang van het ‘lucht’tijdperk en als hommage aan ‘Ferry’ krijgt de allerlaatste wagen die de fabriek buiten rolt de naam mee ‘The Last Waltz’.

Pegaso Z-102: Spaans technologiewonder

De Spaanse GT die zou fungeren als het ultieme visitekaartje van de opkomende Spaanse industrie en dat constructeur ENASA op de wereldkaart moest zetten, mag beslist een prachtig stuk vooruitstrevende techniek genoemd worden. Een blik op de oudste nog bestaande Pegaso Z-102 Berlineta Barcelona.

Studebaker Grand Turismo Hawk

Als taxateur krijg je heel wat antieke of klassieke automobielen onder de neus geschoven. Zoals deze Studebaker Hawk uit 1963. Een Belgische ‘Stud’ met Amerikaanse roots. Het model van over de grote plas is immers ‘made in Belgium’ in de assemblagefabrieken van D’Ieteren in Vorst.

Audi Quattro “Vorsprung durch Technik”

De Audi Quattro betekende de definitieve doorbraak van Audi naar de topklasse. Wij rijden drie verschillende types van de Ur-Quattro voor: de 10V, 20V en de superzeldzame Quattro Sport.

Tractor Tic: ‘D’ van John Deere

De smid John Deere ontpopt zich in 1837 in de States tot producent van ploegen. Als hij begin 1900 concurrentie vreest van tractorbouwers, koopt hij het bedrijf dat de ‘Waterloo Boy’ produceert. De  grondslag voor zijn eigen ontwerp. De iconische ‘D’ is de eerste telg van een hele lijn ‘Johny Poppers’.

Vive la marque! Rosemarijn Atalante Veenenbos

Als de tweede naam op je paspoort afgeleid is van de elegante Bugatti Type 57, geeft dat al aan dat de passie voor Franse vooroorlogse bolides met de paplepel is ingegeven.  Charme met hopen en een frisse wind in de autowereld: Rosemarijn Atalante Veenenbos en haar snelheidsduivel ‘Amilion’.

Fiat 124 Spider

Begeerlijke sportwagens, daar weten ze in Italië alles van. Maar wie de Fiat 124 ziet , een geblokte vierdeurs middenklasser, zou niet vermoeden dat dit een oudere broer is van de versie die zich ontpopt tot het stijlicoon van de Jaren ’60. En toch …

Walter Gotschke: Auto’s tot kunst verheven!

Walter Gotschke overleed in de herfst van het jaar 2000 op 88 jarige leeftijd,  Gotschke zou inmiddels 104 jaar oud geworden zijn. Icons had de eer en het genoegen om de weduwe van Walter Gotschke te mogen bezoeken, het werd een onvergetelijk weekend in de prachtige streek van  Baden Württemberg. De laatste jaren van zijn leven woonde Gotschke niet langer in Stuttgart maar verhuisde hij met zijn tweede vrouw Gerhild Gotschke-Drücker naar het landelijke Hechingen, zo’n vijftig km ten zuid-westen van de Duitse industriestad. Tussen 1980 en 1988 werd Walter Gotschke langzaam blind en was hij op de goede zorgen van zijn inmiddels 78-jarige echtgenote aangewezen.

‘Fast Freddy’ Loix + SKODA

Tijdens de voorbije Kenotec Rally van Ypres stuurden Freddy Loix en co Johan Gitsels hun Skoda Fabia R5 naar een elfde overwinning. Met een zes op zes in het Belgische Rally Kampioenschap mocht het duo Loix-Gitsels zich ook al Belgisch Kampioen noemen. Een mooier verjaardagscadeau konden ze Skoda, dat zijn 115 de verjaardag in de autosport viert, niet schenken.

Modelmania: Pechverhelping en interventiewagens

Interventievoertuigen maken deel uit van het dagelijkse straatbeeld en horen daardoor ook thuis in iedere verzameling. En zoals meestal het geval is dringt ook in dit domein een onvermijdelijke keuze zich op. Politie-, brandweer-, zieken- en lijkwagens, takeldiensten en pechverhelpingsdiensten.

Lunga zal hij leven, de Fiat 1500 Taxi op Capri

Vijftig jaar onvermoeibaar in dienst en geen enkel rimpeltje, het is niet iedereen gegeven. Oké, een of andere grote beurt of respray zal deze Fiat 1500 Lunga tijdens zijn lange taxi-leven op het zonnige Capri wel  ondergaan hebben maar dan toch met minimaal werkverlet! Sì, sì.

Beaulieu: resultaat van Engelse genen

De theorie luidt dat ons gedrag bepaald wordt door onze genen. Engelse genen zijn dus anders. Ze creëren tradities die weliswaar geïmiteerd worden, maar nergens zo succesvol zijn dan bij diegenen die ze daadwerkelijk bezitten.  In het Zuid-Engelse graafschap Hampshire ligt een dorpje, gesticht in 1204, dat Beaulieu heet. Een Franse naam… afkomstig van de Franse monniken, die het land geschonken kregen van de toenmalige koning van Engeland omdat ze hem met hun zelf verbouwde medicinale kruiden van nachtmerries hadden afgeholpen. Het dorpje ligt centraal in de New Forest, een uitgestrekt natuurgebied met wel 10.000 in het wild levende paarden.

Belgian Historic Cup 2017

De wedstrijden voor de Belgian Historic Cup kenden tussen 2000 en 2010 een ware explosie. Zo erg zelfs dat men op een bepaald moment aparte wedstrijden voor old- en youngtimers moest organiseren.  In die tijd waren het vooral de Lotus Elan van Serge Lebeau, Guy François en Peter Govaerts die de dienst uitmaakten.  Af en toe kwam er een jongere Porsche tussengeslopen en stilletjesaan werd het een Porschefestijn, waardoor er dus aparte wedstrijden werden georganiseerd.

Verder in deze editie:
  • Column van Guy De Pré: Oldtimers perfect geschikt voor ons land
  • RDL engineering: Auto’s meer en meer in de lift
  • Interieurs: echte schoonheid zit vanbinnen
  • Weekend op Kasteel De Merode
  • Lente proeven aan de oevers van de Maas: Romantik Hotel Hostellerie De Hamert
  • Erfgoeddag: Landbouwmuseum de Nostalgie
  • Oldtimerclub “Oude Gloriën” vzw