ICONS 3.2

cover3-2
icons3-2

ICONS 3.2 (juni 2017)

FERRARI 166 INTER : MARANELLO’S STAMVADER

Ferrari viert dit jaar zijn 70ste verjaardag. Het uitgelezen moment om eens een keertje iets heel bijzonders uit Maranello te belichten. De keuze viel op een 166 Inter, de allereerste Gran Turismo van Ferrari, toevallig ook ‘Il Cavallino Rampantes’ oudste vertegenwoordiger die ons nationaal automobielpatrimonium rijk is.

AC COBRA MK II 289 1965: EXPLOSIEVE COCKTAIL

De AC Cobra is één van die iconische sportwagens die in oneindig veel gedaantes wordt nagebouwd. Wij presenteren jullie alvast the real thing.

MERCEDES-BENZ 540K STROMLINIENWAGEN, 1938: AERODYNAMICA ONTDEKKEN EN SUPREMATIE BEWIJZEN

Inmiddels heeft zowat iedereen met een groot hart voor auto’s - en historische vierwielers in het bijzonder - weet van het ‘Walhalla’ van Mercedes-Benz. Het is de met veel mystiek omhulde verzamelplek voor meer dan 1.000 auto’s of overblijfselen daarvan, waar ‘nog wat werk aan is’ alvorens ze de honderden collega’s kunnen vervoegen die door Mercedes-Benz Classic in toptoestand en rijklaar zijn gerevalideerd.

RANGER 1700: OPEL LOOK-A-LIKE

Je zou de Ranger een samenraapsel van diverse onderdelen kunnen noemen. Dat klinkt oneerbiedig, maar klopt wel. General Motors trok voor de assemblage van de Ranger in diverse vestigingen over de wereld onderdelen uit de schappen om die samen te voegen tot een nieuwe auto met een voor onze contreien nieuwe merknaam. Maar die nieuwe naam kan de hofleverancier van de meeste onderdelen niet verhullen. Op het stuur doet de gestileerde springbok niet eens moeite om de uitsparingen van de ‘blitz’ te bedekken.

BMW 1600 TI: FREUDE AM FAHREN

Op 7 maart 1966 vierde BMW zijn vijftigste verjaardag met een groot feest in de Bayersche Staatsoper in München. Tijdens deze officiële plechtigheid presenteert BMW een gloednieuw model, de 1600-2. Voor ICONS of elegance rijden wij hier de sportieve versie van de 1600-2 voor, de zeldzame 1600 ti.

GUY COLSOUL: HET KLEURRIJKE VERHAAL OVER HET PRÉ-MITSU TIJDPERK
Als je er eentje moet noemen die vroeger in België de pannen van het dak reed, dan is dat Gilbert Staepelaere.  Zijn opvolgers waren de drie musketiers: Snijers , Duez en Droogmans. En dan waren er enkelen die met die twee generaties in gevecht moesten gaan, zoals de betreurde Jean-Louis Dumont, Willy Plas , maar vooral Guy Colsoul.
Tijd voor een gesprek dus met de ondertussen 70 jaar geworden, maar nog steeds rallyfreak in hart en nieren, Guy Colsoul.  Verhalen over die bewogen tijd, zeg maar, het pré-Mitsubishi tijdperk.
Modelmania: 70 JAAR FERRARI 

Wie Ferrari schaalmodellen wil verzamelen heeft en veel plaats nodig en een behoorlijk budget. In het verleden stonden er meestal een paar modellen in de catalogi van de voornaamste fabrikanten. De laatste jaren is daar echter verandering in gekomen sinds er aan ‘Maranello’ royalty’s moeten betaald worden. Die zijn momenteel in handen van de groep Maisto (overgenomen van Mattel/Hot Wheels), die ook het label Bburago bezit. Eén ding is duidelijk: de prijzen worden er niet lager op. Dat verklaart ondermeer waarom Minichamps, Spark Model of Norev bijvoorbeeld geen Ferrari’s in de catalogus hebben staan.

AUTOMOTIVE ARTWORK, MADE WITH LOVE

Beeldende kunst en design, het zijn twee volstrekt verschillende disciplines. Geoffrey McEvoy slaagt erin ze te verenigen in zijn automotive artwork. Modern werk dat zijn oorsprong vindt in de wereld van klassiekers. Geoffrey’s vader importeerde in de jaren tachtig TVR’s en lepelt zijn zoon op die manier de liefde voor die ‘technische wonderen’ in. De groeiende interesse in de materie van jongs af aan en de optelsom van ervaringen resulteert in zijn huidige dagtaak: mechanieker gespecialiseerd in classic cars.

RICK DE LEEUW: EN ZO GAAT HET LEVEN VAN ALLEDAG GEWOON DOOR
Coppa Classic voorstellen is vast niet meer nodig. Kiwanis Herentals  die het event inricht op het prachtige domein van Kasteel de Merode in Westerlo, slaagt erin om de liefde voor klassiekers te vervlechten met  sociale doelen.  Zoals deze twee...
Canisha VZW - deze vzw leidt assistentiehonden op die personen met een beperking kunnen bijstaan in het dagelijks leven. Meter van het project is rolstoelatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort, peter is Alain Remue hoofd van de Cel Vermiste Personen van de Federale politie.
Het Ventiel is een vrijwilligersorganisatie die een buddywerking op touw zet voor mensen met jongdementie. Peter van het initiatief is schrijver, dichter, zanger, presentator en muziekproducer Rick de Leeuw.
Als kennismaking met deze projecten laten we de peters liever zelf aan het woord…
ZAGATO: LESS IS MORE

Zelf heb ik altijd een beetje een haat/liefde verhouding gehad met de auto’s van Zagato. Deze bijna honderdjarige Italiaanse carrossier slaagde er weliswaar al die tijd in om opwindende sportwagens nog opwindender te maken, maar dat neemt niet weg dat Zagato zo nu en dan ook minder fraaie modellen voortbracht. Dat is helaas onvermijdelijk als je eigenzinnig bent, en tegen zowat alle heersende tendenzen in, originele en gedurfde modellen ontwerpt en bouwt.

GERMAIN LAMBERT: EEN BOEIEND STUKJE FRANSE AUTOMOBIELGESCHIEDENIS

Een bezoek aan Retromobile Parijs staat gelijk aan een ontdekkingstocht naar uitzonderlijke automobielen. Een paar edities geleden stootten we op een opmerkelijke collectie afkomstig uit het automuseum van Mulhouse. De Franse olieproducent Motul had op haar stand maar liefst vier Lamberts samengebracht. Auto’s die meteen deden denken aan een Bugatti, meer bepaald het type 57. De hoogste tijd om dit onbekende merk eens onder de loep te nemen en ons onder te dompelen in een boeiend stukje Franse autogeschiedenis.

WHAT’S IN A (NICK)NAME?

We kunnen het Shakespeare niet meer vragen, maar het is duidelijk dat we met een bijnaam of roepnaam een eigen interpretatie geven aan hoe we personen of dingen zien. Getrouw het spreekwoord ‘plagen is om liefde vragen’ hoeft dat zelfs niet eens negatief te zijn.
Zo werd de populaire Ford T in de volksmond ‘Tin Lizzie’ of ‘Flivver’ genoemd wat zoveel betekent als wrak of rammelkast. Naast die bijnaam werden er ook talrijke moppen over de T gemaakt. Toen Old Henry gevraagd werd “Have you heard the last joke about the T Ford?”, antwoordde die lakoniek maar gelaten “I hope so…”
We harkten hier de meest bekende bijnamen bijeen, maar laat duidelijk zijn dat deze alfabetische lijst verre van volledig is.

DB - Deutsch & Bonnet, een vergeten merk (?)

Deutsch en Bonnet waren twee Franse ingenieurs die in 1938 samen auto's begonnen te bouwen bedoeld voor de autosport. Aanvankelijk gebruikten ze hiervoor Citroën onderdelen maar toen ze na WO II terug aan de slag gingen, schakelden ze over op componenten van Panhard.

...