jg. 4 – 2018

icons4-2

icons4-1

ICONS of elegance 4.2 - Zomer 2018

Blikvangers in deze editie

Alfa Romeo GTA 1300 Junior

De ‘kleine’ GTA 1300 Junior die in 1968 zijn debuut vierde, ontpopte zich al snel als een geboren winnaar die concurrenten met grotere motoren het leven zuur maakte. De ‘underdog’ bezorgde Alfa Romeo in 1971 en 1972 de Europese titel. Ook Belgische kampioene Christine Beckers behaalde prachtige overwinningen aan het stuur van deze nerveuze Italiaan.

Ockelbo Volvo 1953

Erik Lundgren, maakte naam in de prille naoorlogse Zweedse racescène. Als automecanicien, piloot en sportwagenconstructeur. Van zijn hand is de Ockelbo, een Zweedse sportwagen met mediterrane trekjes. Het ‘Belgisch’ stuk uit de reportage is één van naar schatting tien overlevende exemplaren en ongetwijfeld het allermooiste.    

Mercedes-Benz - Blue Wonder: racewagen transporter

Naast de Silver Arrows had het Mercedes-Benz raceteam nog een ander voertuig dat medio jaren ‘50 een sensatie veroorzaakte binnen zijn gelederen. Als gepast vervoer voor de zegevierende armada werd  een supersnelle racewagentransporter gebouwd: ‘Blue Wonder’.

Opel Kadett & Astra

Opvallend design, betaalbaar en kwalitatief uitstekend. Kenmerken waarmee de Kadett zijn plaats opeiste als  succesnummer in de compactklasse. Een reis van 80 jaar in vogelvlucht...

Edsel

Misschien begon het allemaal veel te mooi. De verwachtingen voor het nieuwe merk dat Ford eind 1957 lanceerde, waren zo hoog gespannen en de investeringen zo groot, dat het project eenvoudigweg niet mocht mislukken. Ondanks de hoge ambities zou het anders lopen. De Edsel, een Titanic op wielen.

Carel Godin de Beaufort

Carel Godin de Beaufort, Heer van Maarn en Maarsbergen. De racende edelman stootte door tot de absolute top van de autosport. In bijna vier jaar reed hij 45 Grand Prix waarvan hij er slechts in zeven moest opgeven! Helaas zou zijn ouwe trouwe Porsche verraden worden door het bochtige en onvoorspelbare circuit van de Nürburgring.

London-Sydney marathon 1968

98 auto’s startten aan een route van 10.000 mijl door Europa en Azië naar Bombay, en vervolgens van Perth naar Sydney in Australië. De Londen-Sydney Marathon van 1968 staat te boek als eerste in een reeks epische transcontinentale autorally’s en mogelijk de meest memorabele van allemaal. De zwaarste rally ooit met de Belgen in een ongelukkige hoofdrol. 

...

Verder in deze editie...

Tour de force 'Christine' Beckers

Dodge 1948

Mercedes-Benz Break in Mechelen

Classic Days Schloss Dyck

Miniaturen: Renault

Ermini

70ste verjaardag 2CV

2CV 007

Coppa Classic viert feest

MG TC Midget 1948

Jet Set

Agenda

ICONS of elegance 4.1- Voorjaar 2018

Blikvangers in deze editie

Delahaye 135 M convertible - Franse haute couture

De jaren ’30 stonden garant voor sublieme creaties en nooit geziene luxe in de kleurrijke wereld van de automobiel. De superbolides vonden mondjesmaat de weg naar een elitair cliënteel. Zo ook de Delahaye 135M Convertible met Antem koetswerk waarvan er uiteindelijk slechts 4 exemplaren het daglicht zagen. 

H.R.G. Singer - ‘Leightweight’ HLO 168 - 1947

Deze H.R.G. Singer ‘Lightweight’ hoort thuis in het rijtje van invloedrijke Engelse sportwagens. Zijn unieke geschiedenis met een raceverleden in onder andere de 24 Uren van Le Mans is ronduit indrukwekkend.

Mercedes-Benz - Blue Wonder: racewagen transporter

Naast de Silver Arrows had het Mercedes-Benz raceteam nog een ander voertuig dat medio jaren ‘50 een sensatie veroorzaakte binnen zijn gelederen. Als gepast vervoer voor de zegevierende armada werd  een supersnelle racewagentransporter gebouwd: ‘Blue Wonder’.

Karmann Karosserie

Bij de naam Karmann verschijnt spontaan het beeld van de Karmann-Ghia, een elegant-sportieve interpretatie van de VW Kever. Dat wapenfeit liet Karmann enkele glansrijke decennia schitteren als automerk, ook al was dat met een zeer beperkt modelaanbod.

Maserati - Gebeten door de drietand

Maserati behoort tot de meest gerenommeerde Italiaanse constructeurs in de autogeschiedenis. De ‘bella macchina’ met  de drietand geeft aanleiding tot verzamelen. Een blik op twee bijzondere collecties.

22.000 km in een 2CV - in het spoor van Marco Polo

Een filmpje op You Tube over de oude Zijderoute was de inspiratiebron om 22.000 km af te lappen in krap twee maanden tijd bij een  marathonreis door 17 landen. Rij mee in de voetsporen van Marco Polo… Met een 4x4 2CV!

...

Verder in deze editie...

Karmann Ghia Typ 14

The Illustrator

Column Guy De Pré

Miniaturen - Bugs in a Box

Love Bug Parade

Pantheon Basel: Thema Maserati

Silhouet: Christian Delferier

Autosport Iconen op Oldtimerbeurs Genk

Project Aston Martin

Historia: Er was eens

Jet Set

Agenda