jg. 5 – 2019

icons5.1

ICONS 5.1 - september 2019

Jaguar: Family portrait 

Rappe roofkatten.
Jabbeke haalde het wereldnieuws toen Jaguar in 1949 bij sprinttests van de XK 120 de 120 mijl per uur kon halen die de merknaam impliceerde. Vier jaar later verpulverde testingenieur Norman Dewis het heroïsch snelheidsrecord en bezegelde daarmee het succes van een van de meest lucratieve Britse exportproducten.

Alpine A110: Reïncarnatie van de mytische Berlinette 

Als we in de archieven van Franse mobielen met een sportief palmares duiken, is er op zijn minst één vierwieler die blijft hangen: de Alpine A110. Het was lang wachten op een revival van die kleine, lichte en controleerbare spierbundel. Of de ‘nieuwe’ even sensationeel is als zijn voorganger? Met plezier getest!

BMW 3 Reeks: 7 generaties sportief rijplezier

7 generaties sportief rijplezier
Smalle hoge nieren kenmerken de neus van de eerste ‘Dreier’. De 3 Reeks staat al jaar en dag met stip op één als best verkochte model in het BMW-gamma. Ondertussen maakten we kennis met de zevende generatie. Die bouwt uiterlijk en onderhuids voort op zijn succesvolle voorgangers en kaapte meteen de titel ‘Lease Car Of The Year 2019’ weg.

De grootste kleine Opel 

Ondanks het feit dat Opel zich in 1914 de grootste autoconstructeur van Duitsland mocht noemen, zijn er niet veel modellen uit de prilste jaren over. De speurtocht om alle nog bestaande exemplaren uit het messingtijdperk op te lijsten, mondde uit in de eigenaarswissel van een 8/22 PS van 1914. De grootste kleine Opel Motorwagen.

Victoria en Des Knaben Wunsch 

Jonge knapen die zich opsluiten in de schuur om te sleutelen aan een brommer, bestaat dat nog? Jawel hoor. Al is hun aantal tegenwoordig flink uitgedund. We hebben er zelfs nog eentje gevonden bij wie de liefhebberij danig uit de hand gelopen is.  Jonathan Swartelé verzamelt DKW’s. En Victoria bromfietsen. Modellen die op zijn zachtst gezegd niet voor het oprapen liggen.

I Get My Kicks on route 66 

Zo’n 5.000 km was het in totaal, die Route 66 dwars door Amerika van Chicago naar LA, aangevuld met enkele zijsprongetjes naar onder meer Santa Fe, Grand Canyon en Las Vegas, plus enkele dagen rondtuffen in en rond grote steden als Chicago, St. Louis, Las Vegas en Los Angeles. 

De garage van Jay Leno 

Kwijlen in de garage van Jay Leno
Een collectie om van te kwijlen! De heerlijke en begerenswaardige verzameling speelgoed van televisiemeester Jay Leno is helaas niet vrij toegankelijk. Dus als je een rondleiding krijgt van de goedlachse autogek himself en de juweeltjes uit zijn ‘Big Dog Garage’ met eigen ogen mag strelen... Je zou voor minder een kruisteken maken. 

Modelmania: Jaguar

De mythische kat uit Coventry
Wie een Jaguarverzameling wil opstarten heeft heel wat mogelijkheden. Een selectie is dan ook zeker aan te raden. Seriemodellen vanaf de SS100 uit de jaren ’30 tot de I-pace 2019, al dan niet gecombineerd met de rijke racegeschiedenis. Keuze genoeg en bovendien naar ieders beurs.

 
Modelmania: Porsche 

Groots in het klein
Eén van de populairste merken in modellenland is zonder enige twijfel de fabrikant uit Stuttgart. Wie een verzameling wil opstarten, maakt best van in het begin een duidelijke keuze. Welke schaal? De legendarische 356 of de mythische 911? De 24 Uren van Le Mans en het WEC? Speciale modellen en/of decoraties? Rally’s met de strijd tussen de Belga en Bastos Porsches, of de rally raids (Dakarrally). Het verhaal van de 917 in de uithoudingswedstrijden of de CanAM (USA) en Interserie (Europa). SUV’s (Jagdwagen, Cayenne en Macan) en F1-bolides kunnen een bijkomend thema vormen.

De ‘echte’ Porsche 911T van Marc Sleen

Theodoor van Zwam, de briljante detective uit de stripreeks ‘De avonturen van Nero en Co’, verplaatste zich met een Porsche. Niet toevallig ook de wagen van zijn geestesvader Marc Sleen. De grootmeester van de Vlaamse strip zwoor trouw aan zijn 911 T die ondertussen rondracet als Carrera RS. 

Motorama-shows van GM 

Na de Tweede Wereldoorlog konden de Amerikaanse autobouwers met een big smile naar de toekomst kijken. De vele opdrachten voor de productie van legermateriaal (vliegtuigen, tanks enz.) hadden de constructeurs geen windeieren gelegd, terwijl de markt snakte naar nieuwe auto’s als gevolg van de productiestop die zowat drie jaar duurde. Door de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1941 raakte Amerika immers ongewild in het oorlogsconflict verzeild en werden twee maand later geen personenwagens meer gebouwd. 

Cadillac Eldorado Biarritz 1959

Van het mooiste bouwjaar
Centrale deurvergrendeling, automatisch dimlicht, zelfsluitende kofferdeksel en uiteraard airconditioning, van binnenuit elektrisch te verstellen buitenspiegels en elektrisch verstelbare voorstoelen. Zaken die het leven veraangenamen en tegenwoordig in menig middenklasser terug te vinden zijn, maar eind jaren vijftig als toppunt van luxe golden. Luxe die standaard was op het vlaggenschip van Cadillac: de Eldorado Biarritz Convertible. Zo maakt de Eldorado zijn naam waar voor wie wil baden in luxe en comfort.

Ecurie Ecosse Racetransporter 

Wie is er als kind niet uren zoet geweest met speelgoedautootjes? Containervervoer, kippers, tankwagens, autotransporteurs, …  Misschien wel met een schaalmodel van de Engelse speelgoedfabrikant Corgi Toys?  Een wondermooie gesloten blauwe  vrachtwagen met plaats voor drie auto’s en met de naam ‘Ecurie Ecosse’ op de zijkant gegraveerd. Jarenlang was dit zowat de meest verkochte racewagentransporter in speelgoedland en die is nu nog, liefst in zijn originele verpakking, heel wat centjes waard.

Motorworld Köln: de Michael Schumacher collectie

Wie regelmatig langs de A4 naar Köln rijdt kent ongetwijfeld het opvallende gebouw van de kartbaan van Michael Schumacher in Kerpen.
Blijkbaar gaat dit pand in 2020 over naar de Duitse energiereus RWE en moest een onderkomen gevonden worden voor de Michael Schumacher Private Collection. Op vrijdag 15 juni 2018 werd daarom op de bovenverdieping van de Motorworld-hal in het Keulse Butzweilerhof het nieuwe thuis van de Schumacherverzameling ingewijd in het bijzijn van de familie en voormalig Ferrari-kopstuk Luca di Montezemolo.  

Spa Six Hours met Nico Verdonck

na 24 jaar weer een Belg als winnaar!
De 6 Uren van Spa wordt terecht de mooiste historic wedstrijd voor oldtimers in België genoemd! Deze uithoudingswedstrijd werd voor het eerst verreden in 1993 en vierde dit jaar haar 25ste verjaardag. Voor hun eerste editie hadden Alain Defalle, Vincent Collard en Benoit Galand hun huiswerk goed gemaakt.

 
...