Oude fabriek IMPERIA

Bekijk hier het album van Wilfried Geerts

Meer reportages, klik hier

Bezoek aan de oude Imperia fabriek 28-09-2023

Belgie heeft een rijke automobielgeschiedenis. Imperia was een Belgische autofabrikant van 1904 tot 1958.  In het begin werden er echter bromfietsen vervaardigd. Het bedrijf werd opgericht door Adrien Piedboeuf en was aanvankelijk gevestigd in Luik. Imperia werd genoemd naar het Heilige Romeinse Rijk. In 1908 verhuisde men naar de voormalige Pieper wapenvestiging in Nessonaux nabij Trooz. Er  werden drie modellen geproduceerd.  

Imperia was een zeer prestigieus merk. De Imperiafabriek staat vooral bekend voor zijn testbaan rond het domein en deels op het dak van de fabriek. Het idee werd overgenomen van Fiat waar men in Turijn ook al zulke piste beschikte. Naar verluid kon men zelfs topsnelheden halen van meer dan 140 km. per uur. In 1929 en echte attractie voor de lokale bevolking want boven op de nabijgelegen heuvel kon men alles gadeslaan. Groot moet de verwondering geweest zijn toen Tazio Nuvolare in 1933 rondjes kwam draaien met zijn Alfa Romeo 8C 2600 van de Scuderia Ferrari op de testpiste. 

 Alles hierover kan men lezen in ICONS Magazine jg4 nr.3 Het enorm grote fabriekscomplex staat momenteel in totaal verval. Een bezoek aan de fabriek is vandaag nog mogelijk maar hou er rekening mee dat alles hermetisch is afgesloten. Door spleten en hekkens kun je wel nog een glimp opvangen van het roemrijk verleden. Vanop de heuvelrug heb je een mooi overzicht op het fabrieksdomein. 

De plannen om het pand af te breken krijgen stilaan vorm want er komt een huizencomplex van 100 eenheden in de plaats.   De plannen voorzien wel dat een gedeelte van de testpiste moet behouden blijven net als de gevel van de fabriek. Op de benedenverdieping moet er ook ruimte voorzien worden voor een museum. Tijdens de jongste overstroming stond het water meer dan twee meter hoog en is ook het oude museum met alle documenten onherroepelijk verloren.

                                                                                                                Tekst en foto’s : Wilfried Geerts