Classic Car Magazine

Oldtimer Artikels

Taxatie
voor de actuele waarde van je oldtimer

Die ene klassieker... Je hebt er zo lang naar gezocht, eindelijk gekocht... En dan laat je de waarde van die auto bepalen door een taxateur. Best zelfs nog vóór je start met ‘m op te knappen, eraan gaat sleutelen. Waarom? Nou, om een paar goeie redenen.
Vredestein-taxateur Huib Adolfs deelt ze graag met ons.

Tekst & Foto’s : © Jan-Erik Plettenburg
Lees meer

Mercedes-Benz
540K Stromlinienwagen, 1938

Inmiddels heeft zowat iedereen met een groot hart voor auto’s - en historische vierwielers in het bijzonder - weet van het ‘Walhalla’ van Mercedes-Benz. Het is de met veel mystiek omhulde verzamelplek voor meer dan 1.000 auto’s of overblijfselen daarvan, waar ‘nog wat werk aan is’ alvorens ze de honderden collega’s kunnen vervoegen die door Mercedes-Benz Classic in toptoestand en rijklaar zijn gerevalideerd.
De restauratie van auto’s, vaak beter te omschrijven als ‘heroplevingsproject’ is een aangelegenheid die onder de grote koepel van het merk met de ster als een soort ‘business unit’ wordt bekeken, wat betekent dat er projecten moeten worden geselecteerd en gebudgetteerd. Zo werd in 2011 een chassis met bijzondere historische waarde uit zijn donkere opslagplek gehaald om er een unieke vooroorlogse auto mee te laten herleven: de ‘540 K Stromlinienwagen’ uit 1938.
Tekst: © Eduard Coddé
Foto’s: © Daimler AG
Lees meer

Gestoken door de drietand

Patrick Hanssens de man achter Mistral Classics

Het was in het voorjaar van 2011 dat ik voor het eerst kennismaakte met Patrick Hanssens. De Maseratisti Fiamminghi België, zeg maar de Vlaamse Maserati Club, organiseerde een Meet & Greet voor hun leden en de plaats van treffen was bij Patrick thuis in Lauwe. Na een geur- en wijndegustatie nodigde hij ons uit om in zijn voormalige fotostudio naar zijn Maserati’s te komen kijken. Daar vielen we van de ene verbazing in de andere. Naast een aantal Maserati’s stonden daar Maserati motoren en automobilia, zoals Maserati bougies, dealerschilden en miniatuurmodellen. Hier kon ik al zien, dat het een man is met een zeer grote passie voor het merk. Toen ik in 2014 door het Museum Autoworld gevraagd werd te helpen met het opzetten van een tentoonstelling met als thema 100 jaar Maserati twijfelde ik dan ook geen moment om Patrick te bellen met de vraag of hij een aantal van zijn auto’s en motoren beschikbaar wilde stellen.

Tekst: © Frank Rameckers
Foto’s: © Patrick Hanssens
Lees meer

Meesterwerken op kleine schaal

Zeg niet zomaar ‘miniatuur’ tegen een creatie van de Hasseltse Michel Stassart. Dat zou op zijn zachtst uitgedrukt oneerbiedig zijn. De schaalmodellen van zijn hand zijn kunstwerken. Unieke stukken, perfect afgewerkt tot in het kleinste detail. Schaalmodellen met een ziel. En dat zie je, dat voel je.

Van hobbyist tot specialist

Hoe zoiets groeit? Letterlijk uit ‘spielerei’. Begin jaren ’90 was het zijn hobby om modelauto’s van schaal 1:18 of 1:24 te verbeteren. Vertrekkende van eenvoudige commerciële schaalmodellen. Maar dat bleek al gauw te simpel en bracht niet meer de nodige voldoening. Dus gaf hij er een eigen twist aan. De Ferrari’s, Mercedessen of Porsches kregen, niet enkel, een andere kleur, een bijzondere striping of optionele sier. Het was goed, voor een tijdje...

Tekst: © Karina Ramaekers
Foto’s: © Michel Stassart
https://www.michel-stassart-creation.be/

Lees meer

Guy schrijft
RALLY en ABARTH met hoofdletters

Nonkel Abarth

”Waar zitten de wieltjes?”, zei genie Albert Einstein, toen hij tweeënhalf was en zijn ouders hem vertelden dat hij later met zijn pasgeboren zus kon spelen. Een uitspraak die evengoed uit de mond van Guy Moerenhout kon komen. Het denk- en doewerk om een grote motor in een kleine auto te steken en daar dan mee te rijden. Of een wagen strippen tot de essentie en er dan iets anders, iets sportievers, iets krachtigers van maken, ... dàt zijn de dingen die Guy van jongs af aan boeien. En het is juist die fascinatie die hem het parcours laat rijden van racecartuningspecialist en rallypiloot tot Abarthconnoisseur.

Tekst: © Karina Ramaekers
Foto: © Guy Moerenhout
Lees meer

Snelheidsicoon Yvette Fontaine

Bij racing wordt stereotyp aan mannen gedacht. Snelheid, techniek, de geur van benzine en het lawaai van motoren, ...
het zijn nu eenmaal dingen die men niet direct zou linken aan het interesseveld van vrouwen. Maar een blik op de geschiedenis toont aan dat zij toch een prominente rol spelen in de autosport.
Het levende bewijs is speedqueen Yvette Fontaine.

Tekst: © Karina Ramaekers
Foto: © Yvette Fontaine
Lees meer