Classic Car Magazine

DB HBR5
Rigo Meys
DB (Deutsch & Bonnet), een vergeten merk (?)


Deutsch en Bonnet waren twee Franse ingenieurs die in 1938 samen begonnen auto’s te bouwen die bedoeld waren voor de autosport.
Aanvankelijk gebruikten ze hiervoor onderdelen van Citroen maar toen ze na WO2 terug aan de slag gingen schakelden ze over op componenten van Panhard.
Hun meest succesrijke model was de HBR5 die ze uitrustten met de 2-cilinder luchtgekoelde boxermotor van 850 cc. De allereerste modellen van de HBR hadden een aluminium carrosserie, maar er werd al snel overgegaan naar het gebruik van het modernere en lichtere fiberglas.
De filosofie van DB was eenvoud, gecombineerd met een sterke en betrouwbare techniek. Het chassis kan men vergelijken met dat wat Colin Chapman van Lotus deed : een licht en sterk stalen buizenchassis.
DB slaagde erin een auto te maken die erg licht was (ongeveer 500 kg.) die een goede aerodynamica had en met een betrouwbare motor die in een getunede versie om en bij de 70 pk. produceerde.

De successen in wedstrijden bleven dan ook niet uit. Tussen 1955 en 1959 behaalden DB HBR4 en HBR5 race-auto’s talloze klasse overwinningen met enkele zeer opmerkelijke zoals vier klasse-overwinningen in de Mille Miglia, drie in de 24 Uren van Le Mans en twee in de 12 Uren van Sebring.
In 1960 - 1961 kwamen zij met nog enkele andere modellen die ook geschikt waren voor dagelijks gebruik. Door onderlinge verschillen en toeleveringsproblemen en discussies met leveranciers gingen Deutsch en Bonnet ieder zijn weg. Bonnet ging op Renault gebaseerde auto’s bouwen en de auto’s die Deutsch maakte werden CD-Panhard genoemd.
Beiden merken verdwenen al heel snel van de markt en de heren Deutsch en Bonnet bleven beiden als ingenieurs werkzaam in de autosector.

De auto die we hier op de foto’s zien is een HBR5 uit 1957 die ook in datzelfde jaar deelnam aan de Mille Miglia. De piloten waren de Frans-Duitse combinatie Badoche - Hopfen. Zij eindigden vijfde in de GT 1,0 klasse. De auto droeg toen het startnummer 83.
In 2008 verscheen deze DB HBR5 opnieuw aan de start van de Mille Miglia deze keer in handen van het Franse team Deligny-Le Guil.
Momenteel is deze wagen in het bezit van onze landgenoot Rigo Meys die de DB zijn derde Mille Miglia deelname gunt.

tekst & foto’s: Ward Thans

bestel het boek:
Mille Miglia, la corsa piu bella del mondo | Ward Thans
https://boeken.doorbraak.be/p/mille-miglia-la-corsa-piu-bella-del-mondo-ward-thans/

Onze sponsors