Classic Car Magazine

Essen Motor Show
Event voor sportwagens,
tuning, motorsport en classic cars

Graag uw aandacht voor de Essen Motor Show 2021

PS-festival gaat dit jaar van start als 'Limited Edition'.
Dit festival is de thuisbasis van alle autofans: van 27 november tot en met 5 december (26 november: preview day) vindt in de Messe Essen de Essen Motor Show plaats. Het PS-festival verenigt sportwagens, tuning & lifstyle, motorsport en classic cars tot een kleurrijk aanbod dat autoliefhebbers en tuners inspireert. Exposanten presenteren op de EMS hun nieuwe voertuigen en vele accessoires. Van populaire sportwagens, chassis en fietsen tot chique hoodies van trendy labels, in Essen worden bijna al uw wensen vervuld. Graag uw aandacht voor Europa's grootste en belangrijkste presentatie-show voor sportieve auto's.

Omdat de effecten van de pandemie op veel plaatsen nog steeds voelbaar zijn, zal dit jaar de Essen Motor Show plaatsvinden als een 'Limited Edition' en zonder de motorsportarena. Maar klein kan dit event niet worden genoemd: het PS-festival neemt maar liefst acht hallen in beslag en het enthousiasme onder de exposanten en bezoekers is groot na de gedwongen pauze door de pandemie in het afgelopen jaar. Benzine of elektrisch: "De Essen Motor Show laat zien hoe belangrijk de auto is, nu en in de toekomst. Auto's brengen ons namelijk niet alleen van A naar B, maar geven plezier en inspireren hun bestuurders ongeacht de aandrijving", omschrijft Oliver P. Kuhrt, directeur van Messe Essen, de kerngedachte van de Essen Motor Show.

Voor het eerst E-sports op de EMS

Autoliefhebbers komen in Essen een hele reeks van hun favoriete merken tegen. Daaronder bevinden zich onder andere de ADAC Motorsport, Borbet, Continental, Genesis, Hyundai, H&R speciale veren, de Mercedes Fan-World en Wheelpros Europe. Er zijn ook bekende tuners zoals Mareike Fox, JP Performance, Prior Design en Sidney Industries. Geïnteresseerden kunnen een volledig overzicht van de exposanten vinden op www.essen-motorshow.de. Voor het eerst presenteert de Essen Motor Show ook het thema E-sports: op de stand van de Motorsport-Simulation RaceRoom in hal 3 kunnen bezoekers plaatsnemen in de racestoel en zich laten meeslepen door de snelheid. De simulatie omvat bekende raceseries, legendarische racewagens en wereldberoemde circuits.
Misschien (nog) niet legendarisch maar zeker een hype is de tuningXperience in hal 5. Ongeveer 100 particuliere eigenaren presenteren in de speciale show hun liefdevol getunede voertuigen, die tot de paradepaardjes van de Europese scène behoren. De bandbreedte reikt van standaard voertuigen voor dagelijks gebruik en stoere motorsportboliden tot pure showcars. Naast bekende modellen omvat de line-up van de show ook zeldzame exemplaren zoals Barkas B1000, Lada 2103, Polski Fiat 126p, VW Brasilia en meerdere voertuigen van Tesla. Kampeerfans worden verrast met een Audi A7 Competition, met een opgebouwde daktent.

Duurzame mobiliteit op de Essen Motor Show

Gaat niet? Bestaat niet op de Essen Motor Show. Hoewel benzineauto's nog steeds de boventoon voeren, groeit de belangstelling voor voertuigen met duurzame aandrijving. In hal 3 presenteert de mobiliteitsdienstverlener Next eShare.one een selectie van de huidige seriemodellen elektrische auto's, hybride auto's en waterstofauto's. Pronkstuk van de presentatie is onder andere het eerste beursoptreden van een Tesla Model Y en een Ford Mustang Mach-E.

Tuners zijn geen racers

Ongeacht de aandrijving geldt op de EMS: tunes zijn geen racers. Deze gedachte wordt ook gedeeld door Klaus Stadler, exposant en oprichter van de Mustang Owners Club: "Wie zoveel energie, liefde en geld in zijn auto stopt zoals de exposanten op de Essen Motor Show, komt nooit op het idee om met deze auto mee te doen aan illegale racewedstrijden. Het risico voor jezelf, anderen en het voertuig is veel te groot." SAFE! in hal 7, die in Essen z'n nieuwe reclamevoertuig onthult. Daarbij gaat het traditiegetrouw om een getunede sportwagen in een politielook.
De Essen Motor Show is ook verplichte kost voor klassiek-connaisseurs: in de Classic & Prestige Salon van de organisator S.I.H.A. in hal 1 en 2 presenteren handelaren prachtige klassieke auto's voor de verkoop, waaronder veel sport- en raceauto's. De focus van Duitslands oudste verkoopsalon van klassiekers ligt van oudsher ook op verschillende speciale shows voor jubilea in de automobielsector.
Voor de motorshow van Essen is de dan geldende coronabeschermingsverordening van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen van kracht, waarbij momenteel een 3G-regel en mondkapjesplicht van toepassing zijn. Om lange rijen te vermijden, worden tickets uitsluitend online verkocht op www.essen-motorshow.de.

Europa's grootste presentatieshow voor sportieve auto's

Essen Motor Show presenteert de veelzijdigheid van de tuning styles

Bijzonder zeldzame voertuigen en carbon staan volop in de belangstelling.

In het kader van de Messe Essen Motor Show presenteert de speciale show tuningXperience van 27 november tot en met 5 december nagenoeg alle bijzondere vormen van tuning (preview day: 26. november) in de Messe Essen. Van daily driver en racebolide tot hoogwaardige showcar met z'n vele details is zo'n beetje alles te zien wat de harten van de fans sneller doet slaan. Nadat grotere evenementen lange tijd niet mogelijk waren voor de branche, markeert de Essen Motor Show voor velen de langverwachte terugkeer naar persoonlijk contact met gelijkgestemde geesten. In hal 5 zullen 100 particuliere voertuigen de bewonderende blikken van bezoekers naar zich toetrekken. Dit jaar zijn zeldzame modellen bijzonder populair

Barkas B1000, Lada 2103, Polski Fiat 126p, VW Brasilia, zelfs menig gerenommeerde autokenner gelooft z'n oren niet bij het horen van deze modelnamen. Er zijn van deze modellen nog slechts een paar exemplaren en juist daarom zijn ze zeer populair in de tuningswereld. Want wie zich van de massa wilt onderscheiden, koopt al gauw een zeldzaam voertuig als uitgangspunt om deze vervolgens verder te optimaliseren. Daarbij passeren ook de meer bekende zeldzaamheden de revue zoals bijvoorbeeld de Jaguar XJ40, Mercedes-Benz W108, Opel Calibra, Trabant 601 en VW Kever. De tuningXperience van dit jaar is een ideale aanleiding om een blik te werpen op deze en andere niet alledaagse voertuigen.

Gloednieuw, extreem sportief of duurzaam.

Veel tuners onderscheiden zich ook met een gloednieuw voertuig. Daartoe behoren in de tuningXperience bijvoorbeeld Audi A6 50 TDI, BMW M4 Competition, Mercedes-Benz GLC SUV en Porsche 991.2 GT3 RS 'Weissach'. Deze bevinden zich in gezelschap van zeer sportieve modellen zoals Audi R8, BMW M6 Competition, Chevrolet Corvette Z06, Ferrari 348 GTS, Mercedes-Benz C63 'S' AMG en Porsche Cayman S. Bovendien worden duurzaam aangedreven voertuigen steeds populairder. Vooral de twee getunede versies van Tesla Model 3 en Tesla Model S behoren tot de blikvangers in de tuningXperience. Daarnaast onderstreept een Cupra Leon e-Hybrid dat optische tuning geen kwestie van aandrijving is.

"Bij zeldzame voertuigen is het belangrijk het originele silhouet en de lijnvoering grotendeels te behouden. Understatement en een niet al te opvallend optreden is het devies van veel tuners. Uiteraard laten we ook de stoere varianten zien met widebody kits in een rauwe motorsport-look. Maar zelfs bij bodykits worden de carrosserie-upgrades steeds subtieler. Dat gebeurt dan via kleinere, verborgen onderdelen zoals spoiler lippen, zijdorpels en achterdiffusors, waar veel fabrikanten zich inmiddels in hebben gespecialiseerd", zegt Sven Schulz, organisator van tuningXperience, die de ontwikkeling tot een subtielere look beschrijft.

Carbon is momenteel hét materiaal

Veel van de verbouwde onderdelen zijn van carbon (koolstofvezels) zoals interieuronderdelen, spoiler of spiegelbehuizingen. Het stijlvolle materiaal zorgt voor een bijzondere charme die bekend is uit de motorsport en van supersportwagens. Ook de hoogwaardige meerdelige velgen zijn populair. De afwerking en grootte hiervan zijn individueel aangepast aan de wensen van de klant en vormen samen met een groot en duidelijk zichtbaar sportremsysteem een ideale combinatie. Daarnaast is er vaak een luchtvering of individueel instelbare schokbreker, waarmee het voertuig traploos omlaag of hoger kan worden gebracht. Ongemakkelijke momenten bij het betreden van de ondergrondse parkeergarage behoren daarmee tot het verleden.
Daarnaast omvat de tuningXperience uiteraard ook de gebruikelijke auto's uit het B-segment en volumemodellen van fabrikanten als Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel en Volkswagen. Fans van importmodellen kunnen rekenen op onder andere Acura NSX, Lexus RC-F, Nissan Silvia S15, Subaru Impreza WRX enToyota Supra. De American Dream wordt gevierd met bijvoorbeeld de Cadillac DeVille Coupé, Chevrolet Impala, Dodge Viper SRT-10, Ford Mustang GT 550 en Lincoln Town Car.

Camping-boom bereikt de tuningswereld

Een andere trend verovert langzaam maar zeker de tuningswereld: camping. Steeds meer mensen gaan op vakantie met de caravan, camper of tent. Voor de bezoekers presenteert de tuningXperience naast verschillende getunede campers een voorbeeld van een spectaculair getunede Audi A7 Competition met daktent.
Voor de motorshow van Essen is de dan geldende coronabeschermingsverordening van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen van kracht, waarbij momenteel een 3G-regel en mondkapjesplicht van toepassing zijn. Om lange rijen te vermijden, worden tickets uitsluitend online verkocht op www.essen-motorshow.de.

Essen Motor Show 2021

(c) Polleke