Classic Car Magazine

Essen Motor Show
Event voor sportwagens,
tuning, motorsport en classic cars

Essen Motor Show 2023

2 tot 10 december 2023
(Preview Day: 1 december)

Festival voor sportieve voertuigen 

Elke auto een belevenis: de Essen Motor Show 2023 

Exposanten en bezoekers vieren 75 jaar NASCAR en 20 jaar Tesla Ook dit jaar lokt de Essen Motor Show autofans uit heel Europa naar de Messe Essen. Van 2 tot 10 december presenteren ongeveer 500 exposanten (preview day: 1 december) hun kleurrijke aanbod in de categorieën Performance & Racing, Tuning & Lifestyle, Motorsport en Classic Cars. De populariteit van het festival voor sportieve voertuigen is ongebroken. Dat komt ook door de diverse jubilea: exposanten en fans vieren dit jaar onder andere 75 jaar NASCAR en 20 jaar Tesla. Alleen al deze beide onderwerpen laten zien: de veelzijdigheid van de auto staat centraal in Essen. 

"Op de Essen Motor Show is elk voertuig op zijn manier opwindend, mooi en uniek. Dit jaar besteden we speciale aandacht aan afwisseling en variantenrijkdom", aldus projectleider Ralf Sawatzki. Dat begint al in hal 3, waar alles draait om de onderwerpen prestatie en racesport. Hier presenteren bijvoorbeeld de ADAC, de Mercedes-Fan-World, de Nürburgring, Ravenol en Red Bull Deutschland hun voertuigen en producten. Voor motorsportfans is er een bijzonder jubileum: '75 jaar NASCAR' luidt de titel van een special met 16 voertuigen uit meerdere series van de Amerikaanse racesport-organisatie.

En er is nog meer: Tuning en Lifestyle in hal 5, 6 en 7 

Tuning is niet zomaar een hobby, maar een levensstijl en passie. De Essen Motor Show is het jaarlijkse, vertrouwde evenement van een gemeenschap die wordt gekenmerkt door individualiteit, creativiteit en openheid. In hal 5, 6 en 7 wordt zichtbaar waarom. Hier vinden bezoekers bekende fabrikanten zoals Borbet, H&R en Hankook Tire. Daarnaast zijn er eigentijdse merken zoals Foxed, JP Performance en Low Madness. Naast voertuigen en hoogwaardige tuningonderdelen hebben de exposanten ook mode in hun assortiment, met name hoodies, petten en T-shirts. INFORMATIE In Hal 5 gaat het hart van de tuningfans bijzonder snel kloppen: de tuningXperience verwelkomt bezoekers met ongeveer 150 fraai getunede privévoertuigen. Dit jaar schittert een bijzonder groot aantal zeldzame voertuigen in al hun pracht en praal. Tot de highlights behoren modellen als de Datsun GX 1200, Honda Acty en Jaguar XJS. Er zijn ook verschillende elektrische auto's te zien, zoals een Cupra Born en modellen van Tesla. Over Tesla gesproken: de Californische autofabrikant wordt dit jaar 20. Dit viert mobiliteitsdienstverlener Next eShare.one bij zijn stand in hal 3 en toont verschillende voertuigen van het populaire merk.

Motorsport viert einde van seizoen in Essen 

De snelste branche ter wereld, de motorsport, viert traditioneel het einde van het seizoen in Essen. In hal 8 behoren onder andere exposanten als de Automobielclub van Duitsland, de Duitse motorsportfederatie met het Duitse rallycrosskampioenschap, de Hockenheimring en de Special Touring Car Trophy. Daarnaast kunnen racesport-fans zich in de Event Area in hal 4 verheugen op snelle live presentaties. Last, but not least is de Classic & Prestige Salon van de organisator S.I.H.A. in hal 1 en 2 de ontmoetingsplaats voor liefhebbers van oldimers en youngtimers. Het aanbod omvat bijzonder veel modellen met een sportieve touch. Ook reserveonderdelen, modelauto's en accessoires lokken het publiek naar de stands. Bovendien vieren exposanten en organisatoren actuele jubilea en presenteren onverkoopbare highlights uit de autogeschiedenis.

tuningXperience toont zeldzame scene-schatten 

Datsun GX 1200, Jaguar XJS en Rolls Royce Silver Spur inspireren de fans De tuningXperience is van 2 tot 10 december het middelpunt van de Essen Motor Show (preview day: 1 december). Hier bewijst Europa's scene elk jaar weer opnieuw haar vaardigheden en kunnen. Ongeveer 150 voertuigen uit elf landen zullen hal 5 van de Messe Essen met de meest uiteenlopende facetten en stijlen omtoveren tot een kleurrijk podium. Dit jaar kunnen fans daarbij genieten van meer zeldzame modellen dan ooit. Hieronder bevinden zich unieke schatten zoals Datsun GX 1200, Honda Acty, Jaguar XJS, Lotus Esprit Turbo en Rolls Royce Silver Spur. 

"De diversiteit en de facettenrijkdom zijn zeker de beste kenmerken van de tuningswereld. Dit begint al met de nagenoeg onbeperkte keuze van het basismodel. Voeg daar ook nog de verschillende tuningstijlen aan toe, of dat nu gaat om race style, OEM-style of classic look, en de creativiteit is eindeloos. Elke auto is anders - net als de eigenaar," legt Sven Schulz, organisator van tuningXperience, uit.

Klassieke voertuigen in opmars 

Wat hebben Jaguar XJ40, Opel Kadett en VW Golf 1 GTI met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal ouder dan 30 jaar en behoren daarmee tot de oldtimers. Bovendien staan ze dit jaar in het stralende middelpunt van de tuningXperience, naast andere klassieke modellen zoals de Audi S2 Avant, BMW E28 en Porsche 944. "Oudere voertuigen hebben een speciale charme, vooral in het moderne straatbeeld. Ze onderscheiden zich van de huidige voertuigmodellen en hun duidelijke randen en tijdloze look zorgen vaak voor bewonderende blikken. Dat maakt ze natuurlijk ook interessant voor tuners, vooral omdat er geen uitleesapparaten of computers nodig zijn voor de ombouw," zegt Schulz, die de fascinatie voor oudere voertuigen ook in de tuningswereld uitlegt. INFORMATIE Maar uiteraard komen ook de liefhebbers van nieuwere voertuigen aan hun trekken bij tuningXperience. De line-up omvat talrijke actuele en deels gloednieuwe modellen met smart en netwerktechnologie. Aan het begin staan bijvoorbeeld Audi RS3 Sedan, BMW M3 Competition, Chevrolet Corvette en Toyota Supra MK5. Dan zijn er nog de bijzonder sportieve modellen die zeer exclusief zijn en af fabriek al zijn uitgerust met respectabele features. Dat weerhoudt echte tuners er natuurlijk niet van om het maximale te halen uit voertuigen zoals de Audi R8 V10 Performance Spyder, Ferrari F430 en Porsche 991.2 GT3 RS.

Vrouwen veroveren de tuningswereld 

Toegegeven, vrouwen zijn niet helemaal nieuw in de tuningswereld. Al enkele jaren laten ze zien dat tuning geen kwestie van geslacht is en leveren enkele van de meest bijzondere en mooie modellen die de Europese scene te bieden heeft. Dat laten ook verschillende voertuigen in de tuningXperience van dit jaar zien, zoals de Audi RS6 Avant (4G), BMW E46 Cabrio, Cupra Born, Nissan 300ZX, VW Golf 6 GTI en een VW Kever uit 1966. Na de succesvolle première van getunede tweewielers op de tuningXperience van vorig jaar, gaat het evenement dit jaar verder met bijzondere bikes die een glimlach op het gezicht van bezoekers zullen toveren. Iedereen die liever op een chopper richting de woestijnhorizon zou willen gaan, kan onder andere een Harley-Davidson Heritage in lowriderstijl tegenkomen met de naam 'La Diosa' en een Krause Duo 4/1, die 'Luftikus' wordt genoemd vanwege de speciale ombouw. Daarnaast omvat de line-up meerdere getunede modellen van de Duitse fabrikant Simson zoals Schwalbe KR51/2, Star SR4/2 en S51.

Tickets verkrijgbaar in de onlineshop 

De Essen Motor Show omvat dit jaar negen hallen en neemt daarmee bijna het hele beursterrein van Essen in beslag. Op preview day (vrijdag 1 december) en zaterdag en zondag is het festival voor sportwagens geopend van 9.00 tot 18.00 uur, maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Tickets zijn online verkrijgbaar op www.essen-motorshow.de. Een gewone dagkaart kost 20 euro (met korting 16 euro). Op preview day (1 december) kost de toegang 32 euro (met korting 27 euro). Middagtickets zijn verkrijgbaar voor 14 of 17 euro.


Essen Motor Show 2022
3 tot 11 december 2022
(Preview Day: 2 december)

Het PS-festival van het jaar 

Essen Motor Show met afwisselend aanbod van Kever tot sportwagen Bekende merken en tuning-stars komen in december naar de Messe Essen Eindelijk gebeurt er weer wat aan de rivier de Ruhr: van 3 tot 11 december 2022 (Preview Day: 2 december) wordt de Messe Essen door 500 exposanten omgetoverd in een paradijs voor sportwagens. De Essen Motor Show is ook in het 54ste jaar van zijn bestaan nog steeds onverminderd populair en inspireert het publiek met sportwagens, tuning & lifestyle, motorsport en Classic Cars. Het PSfestival neemt negen hallen in beslag en verzamelt bekende merken zoals BMW, Brabus, Continental, Hankook en de Mercedes-Fan World. 

Natuurlijk zal de Essen Motor Show ook weer een groot podium zijn voor sterren uit de motorsport en tuning: de bezoekers kunnen rekenen op onder andere Mareike Fox, Philipp Kaes, JP Kraemer en de Red Bull Driftbrothers.

"De Essen Motor Show is de thuisbasis voor alle autofans. De voertuigen zijn zonder uitzondering heel speciaal, ongeacht de technische aandrijving. Vooral de veelzijdigheid valt in het oog en varieert van het nieuwste seriemodel en de sportieve oldtimers tot aan de getunede e-auto", aldus verklaart projectleider Rald Sawatzki de fascinatie die uitgaat van de iets andere motorshow. Naast nieuwe en oude voertuigen omvat het PS-festival diverse verkoopstands met fanartikelen, autoonderdelen, merchandise en accessoires. Vooral de tuningindustrie presenteert op de Essen Motor Show talrijke nieuwe producten, zoals chassis, wielen en banden. Bovendien zullen diverse nieuwe sportieve voertuigen van de autofabrikanten de harten van de fans sneller doen slaan.

Speciale show Black & Gold – 50 jaar John Player Special 

Het aanbod en programma van de Essen Motor Show vindt verdeeld over in totaal negen hallen plaats en vervult ook dit jaar alle wensen: in de hallen 1 en 2 is de Classic & Prestige Salon van de organisator S.I.H.A. te vinden, en in hal 3 maken de fabrikanten van series en leveranciers hun opwachting. Hal 4 wordt een Event Area met battlekart-baan waarop bezoekers hun krachten kunnen meten in elektrokarts. Fans van tuning en lifestyle komen aan hun trekken in de hallen 5, 6 en 7 en de motorsport is te vinden in hal 8. Bovendien verwelkomt de Galeria zijn bezoekers met een gevarieerd aanbod fanartikelen en accessoires voor auto's. 

In hal 3 beleven racefans een bijzonder hoogtepunt met de speciale show 'Fascinatie Black & Gold – 50 jaar John Player Special'. De tentoonstelling omvat 15 exclusieve voertuigen van het Lotus raceteam in het opvallende zwart-gouden design, dat teruggaat op de jarenlange sponsor John Player Special. 

Visueel minstens zo opvallend zijn de ongeveer 150 fraai getunede particuliere auto's in de tuningXperience in hal 5. Hier varieert het spectrum van volumemodellen tot showauto's, met de nadruk op klassieke voertuigen en modellen van Duitse makelij. Hiertoe behoren bijvoorbeeld een VW Kever uit 1957 en een verlengde MercedesBenz W 124 in de Stretch Limousine-uitvoering. 

Tickets zijn alleen nog te koop in de onlineshop 

Dit jaar kunnen tickets voor het Essen PS-festival alleen worden gekocht in de onlineshop op de website van het Essen Motor Show. Daar kunnen bezoekers kiezen tussen een gewone dagkaart van 20 euro (met korting: 16 euro), tickets voor de exclusieve Preview Day en tickets voor de middag. De Essen Motor Show opent op de Preview Day en is in de weekenden open van 9 tot 18 uur, op doordeweekse dagen van 10 tot 18 uur.

Meer informatie: www.essen-motorshow.de

Essen Motor Show 2022 : Tuning

Essen Motor Show zet getunede klassiekers in de schijnwerpers. Oudere voertuigen en Duitse ingenieurskunst zijn bijzonder populair Van 3 tot 11 december presenteren ongeveer 500 exposanten op de Essen Motor Show in negen hallen (preview day: 2 december) alles wat het hart van de autofans begeert. Een van de verwachte hoogtepunten is de tuningXperience met ongeveer 150 tentoonstellings-items in hal 5, het ene nog prachtiger dan het andere. Op het programma van de speciale show staan de populairste en de meest fraai omgebouwde tuningvoertuigen van Europa. De automobielschatten zijn afkomstig uit elf landen en komen naar de Messe Essen om te laten zien wat hot is onder de Europese tuning-elite. 

De voortzetting van traditie is daarbij een topprioriteit, want veel voertuigen zijn echte klassiekers. De twee oudste modellen stammen uit de tijd van het 'Economische wonder': een VW Kever uit 1957 en een VW T1 Samba uit 1958. Andere historische vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld de Audi Coupé (Type 89), BMW E30, Mercedes-Benz /8, Opel Ascona B en VW Golf I. Daarnaast zorgt een getunede Trabant 601 voor een historische flair. In het algemeen zijn het vooral de Duitse modellen die bij de liefhebbers van tuning hoog op de verlanglijst staan. Naast de vaste favorieten van Audi en VW worden vooral voertuigen van BMW, Mercedes-Benz en Porsche steeds populairder. Liefhebbers kunnen in de tuningXperience genieten van verfijnde versies van onder meer de Audi TT, BMW M3, Mercedes-Benz C63, Porsche 911 en VW Golf VII GTI. 

Alles draait om de afwerking 

Naast de bekende modellen heeft een bezoek aan tuningXperience ook een of meerdere verrassingen in petto. 

Porsche Carrera GT, Toyota BB, Volvo 480, Wartburg 311 - dit zijn slechts vier van de bijzonder zeldzame voertuigen in het programma. Oud of nieuw, 'made in Germany' of geïmporteerd model: "De scène besteedt momenteel veel aandacht aan hoogwaardige wiel-bandencombinaties met bijpassende chassisoplossingen. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van tweedelige of driedelige velgen, die bijzonder licht zijn en flexibel kunnen worden geproduceerd wat grootte en afwerking betreft. Het doel is de perfecte afwerking van de wiel- bandencombinatie met de carrosserie," verklaart Sven Schulz, organisator van tuningXperience. 

Dit jaar omvat de speciale show voor het eerst ook motoren. "Dit is ook een trend die we momenteel zien: steeds meer tweewielers worden gepimpt", vervolgt Schulz. Bezoekers van de Essen Motor Show kunnen dit met eigen ogen zien aan de hand van bijzonder spectaculair omgebouwde motoren: hieronder bevinden zich bijvoorbeeld verschillende Harley-Davidson modellen, een Krause Duo 4/2 en een Simson Star.  Daarnaast omvat het programma van tuningXperience zoals gebruikelijk talrijke volumemodellen, sportwagens, duurzaam aangedreven voertuigen, importmodellen, tracktools, widebody's en showcars. Nagenoeg alle wensen worden vervuld.

De fantasie in Essen is onbegrensd. 

Elk voertuig in de tuningXperience is uniek en toch zijn er elk jaar weer modellen die bij wijze van spreken boven de concurrentie uitsteken en de speciale aandacht van de bezoekers naar zich toe trekken. Dit jaar zijn dat onder andere een Ferrari Testarossa met een complete Liberty Walk-conversie in widebodystijl en een Aston Martin Vantage V8 uit 2020 die tot in de kleinste details is verfijnd. Ook een verlengde Mercedes-Benz W 124 in stretch-limo look zal waarschijnlijk voor sensatie zorgen. En waar doen we dit allemaal voor? Deze vraag is niet aan de orde op de Essen Motor Show. Hier zijn passie en fantasie grenzeloos. 

Meer informatie en tickets: www.essen-motorshow.de

Fotoreportage 2022 (klik op foto voor de volledige reportage)

Essen Motor Show 2022 (c) Polleke

Essen Motor Show 2021

PS-festival gaat dit jaar van start als 'Limited Edition'.
Dit festival is de thuisbasis van alle autofans: van 27 november tot en met 5 december (26 november: preview day) vindt in de Messe Essen de Essen Motor Show plaats. Het PS-festival verenigt sportwagens, tuning & lifstyle, motorsport en classic cars tot een kleurrijk aanbod dat autoliefhebbers en tuners inspireert. Exposanten presenteren op de EMS hun nieuwe voertuigen en vele accessoires. Van populaire sportwagens, chassis en fietsen tot chique hoodies van trendy labels, in Essen worden bijna al uw wensen vervuld. Graag uw aandacht voor Europa's grootste en belangrijkste presentatie-show voor sportieve auto's.

Omdat de effecten van de pandemie op veel plaatsen nog steeds voelbaar zijn, zal dit jaar de Essen Motor Show plaatsvinden als een 'Limited Edition' en zonder de motorsportarena. Maar klein kan dit event niet worden genoemd: het PS-festival neemt maar liefst acht hallen in beslag en het enthousiasme onder de exposanten en bezoekers is groot na de gedwongen pauze door de pandemie in het afgelopen jaar. Benzine of elektrisch: "De Essen Motor Show laat zien hoe belangrijk de auto is, nu en in de toekomst. Auto's brengen ons namelijk niet alleen van A naar B, maar geven plezier en inspireren hun bestuurders ongeacht de aandrijving", omschrijft Oliver P. Kuhrt, directeur van Messe Essen, de kerngedachte van de Essen Motor Show.

Voor het eerst E-sports op de EMS

Autoliefhebbers komen in Essen een hele reeks van hun favoriete merken tegen. Daaronder bevinden zich onder andere de ADAC Motorsport, Borbet, Continental, Genesis, Hyundai, H&R speciale veren, de Mercedes Fan-World en Wheelpros Europe. Er zijn ook bekende tuners zoals Mareike Fox, JP Performance, Prior Design en Sidney Industries. Geïnteresseerden kunnen een volledig overzicht van de exposanten vinden op www.essen-motorshow.de. Voor het eerst presenteert de Essen Motor Show ook het thema E-sports: op de stand van de Motorsport-Simulation RaceRoom in hal 3 kunnen bezoekers plaatsnemen in de racestoel en zich laten meeslepen door de snelheid. De simulatie omvat bekende raceseries, legendarische racewagens en wereldberoemde circuits.
Misschien (nog) niet legendarisch maar zeker een hype is de tuningXperience in hal 5. Ongeveer 100 particuliere eigenaren presenteren in de speciale show hun liefdevol getunede voertuigen, die tot de paradepaardjes van de Europese scène behoren. De bandbreedte reikt van standaard voertuigen voor dagelijks gebruik en stoere motorsportboliden tot pure showcars. Naast bekende modellen omvat de line-up van de show ook zeldzame exemplaren zoals Barkas B1000, Lada 2103, Polski Fiat 126p, VW Brasilia en meerdere voertuigen van Tesla. Kampeerfans worden verrast met een Audi A7 Competition, met een opgebouwde daktent.

Duurzame mobiliteit op de Essen Motor Show

Gaat niet? Bestaat niet op de Essen Motor Show. Hoewel benzineauto's nog steeds de boventoon voeren, groeit de belangstelling voor voertuigen met duurzame aandrijving. In hal 3 presenteert de mobiliteitsdienstverlener Next eShare.one een selectie van de huidige seriemodellen elektrische auto's, hybride auto's en waterstofauto's. Pronkstuk van de presentatie is onder andere het eerste beursoptreden van een Tesla Model Y en een Ford Mustang Mach-E.

Tuners zijn geen racers

Ongeacht de aandrijving geldt op de EMS: tunes zijn geen racers. Deze gedachte wordt ook gedeeld door Klaus Stadler, exposant en oprichter van de Mustang Owners Club: "Wie zoveel energie, liefde en geld in zijn auto stopt zoals de exposanten op de Essen Motor Show, komt nooit op het idee om met deze auto mee te doen aan illegale racewedstrijden. Het risico voor jezelf, anderen en het voertuig is veel te groot." SAFE! in hal 7, die in Essen z'n nieuwe reclamevoertuig onthult. Daarbij gaat het traditiegetrouw om een getunede sportwagen in een politielook.
De Essen Motor Show is ook verplichte kost voor klassiek-connaisseurs: in de Classic & Prestige Salon van de organisator S.I.H.A. in hal 1 en 2 presenteren handelaren prachtige klassieke auto's voor de verkoop, waaronder veel sport- en raceauto's. De focus van Duitslands oudste verkoopsalon van klassiekers ligt van oudsher ook op verschillende speciale shows voor jubilea in de automobielsector.
Voor de motorshow van Essen is de dan geldende coronabeschermingsverordening van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen van kracht, waarbij momenteel een 3G-regel en mondkapjesplicht van toepassing zijn. Om lange rijen te vermijden, worden tickets uitsluitend online verkocht op www.essen-motorshow.de.

Europa's grootste presentatieshow voor sportieve auto's

Essen Motor Show presenteert de veelzijdigheid van de tuning styles

Bijzonder zeldzame voertuigen en carbon staan volop in de belangstelling.

In het kader van de Messe Essen Motor Show presenteert de speciale show tuningXperience van 27 november tot en met 5 december nagenoeg alle bijzondere vormen van tuning (preview day: 26. november) in de Messe Essen. Van daily driver en racebolide tot hoogwaardige showcar met z'n vele details is zo'n beetje alles te zien wat de harten van de fans sneller doet slaan. Nadat grotere evenementen lange tijd niet mogelijk waren voor de branche, markeert de Essen Motor Show voor velen de langverwachte terugkeer naar persoonlijk contact met gelijkgestemde geesten. In hal 5 zullen 100 particuliere voertuigen de bewonderende blikken van bezoekers naar zich toetrekken. Dit jaar zijn zeldzame modellen bijzonder populair

Barkas B1000, Lada 2103, Polski Fiat 126p, VW Brasilia, zelfs menig gerenommeerde autokenner gelooft z'n oren niet bij het horen van deze modelnamen. Er zijn van deze modellen nog slechts een paar exemplaren en juist daarom zijn ze zeer populair in de tuningswereld. Want wie zich van de massa wilt onderscheiden, koopt al gauw een zeldzaam voertuig als uitgangspunt om deze vervolgens verder te optimaliseren. Daarbij passeren ook de meer bekende zeldzaamheden de revue zoals bijvoorbeeld de Jaguar XJ40, Mercedes-Benz W108, Opel Calibra, Trabant 601 en VW Kever. De tuningXperience van dit jaar is een ideale aanleiding om een blik te werpen op deze en andere niet alledaagse voertuigen.

Gloednieuw, extreem sportief of duurzaam.

Veel tuners onderscheiden zich ook met een gloednieuw voertuig. Daartoe behoren in de tuningXperience bijvoorbeeld Audi A6 50 TDI, BMW M4 Competition, Mercedes-Benz GLC SUV en Porsche 991.2 GT3 RS 'Weissach'. Deze bevinden zich in gezelschap van zeer sportieve modellen zoals Audi R8, BMW M6 Competition, Chevrolet Corvette Z06, Ferrari 348 GTS, Mercedes-Benz C63 'S' AMG en Porsche Cayman S. Bovendien worden duurzaam aangedreven voertuigen steeds populairder. Vooral de twee getunede versies van Tesla Model 3 en Tesla Model S behoren tot de blikvangers in de tuningXperience. Daarnaast onderstreept een Cupra Leon e-Hybrid dat optische tuning geen kwestie van aandrijving is.

"Bij zeldzame voertuigen is het belangrijk het originele silhouet en de lijnvoering grotendeels te behouden. Understatement en een niet al te opvallend optreden is het devies van veel tuners. Uiteraard laten we ook de stoere varianten zien met widebody kits in een rauwe motorsport-look. Maar zelfs bij bodykits worden de carrosserie-upgrades steeds subtieler. Dat gebeurt dan via kleinere, verborgen onderdelen zoals spoiler lippen, zijdorpels en achterdiffusors, waar veel fabrikanten zich inmiddels in hebben gespecialiseerd", zegt Sven Schulz, organisator van tuningXperience, die de ontwikkeling tot een subtielere look beschrijft.

Carbon is momenteel hét materiaal

Veel van de verbouwde onderdelen zijn van carbon (koolstofvezels) zoals interieuronderdelen, spoiler of spiegelbehuizingen. Het stijlvolle materiaal zorgt voor een bijzondere charme die bekend is uit de motorsport en van supersportwagens. Ook de hoogwaardige meerdelige velgen zijn populair. De afwerking en grootte hiervan zijn individueel aangepast aan de wensen van de klant en vormen samen met een groot en duidelijk zichtbaar sportremsysteem een ideale combinatie. Daarnaast is er vaak een luchtvering of individueel instelbare schokbreker, waarmee het voertuig traploos omlaag of hoger kan worden gebracht. Ongemakkelijke momenten bij het betreden van de ondergrondse parkeergarage behoren daarmee tot het verleden.
Daarnaast omvat de tuningXperience uiteraard ook de gebruikelijke auto's uit het B-segment en volumemodellen van fabrikanten als Audi, BMW, Mercedes-Benz, Opel en Volkswagen. Fans van importmodellen kunnen rekenen op onder andere Acura NSX, Lexus RC-F, Nissan Silvia S15, Subaru Impreza WRX enToyota Supra. De American Dream wordt gevierd met bijvoorbeeld de Cadillac DeVille Coupé, Chevrolet Impala, Dodge Viper SRT-10, Ford Mustang GT 550 en Lincoln Town Car.

Camping-boom bereikt de tuningswereld

Een andere trend verovert langzaam maar zeker de tuningswereld: camping. Steeds meer mensen gaan op vakantie met de caravan, camper of tent. Voor de bezoekers presenteert de tuningXperience naast verschillende getunede campers een voorbeeld van een spectaculair getunede Audi A7 Competition met daktent.
Voor de motorshow van Essen is de dan geldende coronabeschermingsverordening van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen van kracht, waarbij momenteel een 3G-regel en mondkapjesplicht van toepassing zijn. Om lange rijen te vermijden, worden tickets uitsluitend online verkocht op www.essen-motorshow.de.