Classic Car Magazine

De Historical Vehicle Club van België (HVCB)

De Historical Vehicle Club van België (HVCB)
viert zijn 50e verjaardag in Autoworld

Op 7 & 8 mei 2022 zal het Park van Brasschaat terug host zijn voor de 10de editie van

De HVCB is één van de belangrijkste historische multimerkenclubs van België. Hij werd opgericht in 1972 door enkele pioniers, liefhebbers van « klassieke » auto’s*, en groeide uit tot de grote nationale club van vandaag, met bijna 200 leden. Samen zijn die verantwoordelijk voor bijna 500 voertuigen uit de periode 1930-1973, algemeen beschouwd als de « gouden jaren » van de autogeschiedenis. De meeste merken uit die periode zijn inmiddels verdwenen, we denken aan Austin Healey, MG, Triumph, Jensen, Packard, Pontiac, Riley etc. 

Om de 50e verjaardag te vieren zal op zondag 24 april 2022 een selectie van 50 auto’s verzamelen op de Esplanade van het Jubelpark, tegenover het Autoworld museum, om er het cijfer “50” te vormen. In het museum, op het terras van de « Classic Lounge », bij de zone « Sport & Competition », zal de geschiedenis van de club worden geïllustreerd aan de hand van vier legendarische voertuigen uit de periode 1930 tot 1970 : BMW 327 (1937), Chevrolet Bel Air (1956), Austin Healey Sprite (1965) en Alfa Romeo (1971).

(*) De HVCB werd in 1972 opgericht door Jean-Marie Van Boxmeer, Guy Gilias (†), Honoré Pieters (†), Patrick Van der Stricht (†) en Jean Van Thilborgh

Onze sponsors

DE HVCB IN KORT BESTEK

In het begin van de jaren ’70 bestond er enkel de Veteran Car Club van België, maar daar moesten de auto’s van voor 1930 afstammen om te worden toegelaten. Maar de belangstelling voor auto’s uit de jaren ’30 en uit de naoorlogse jaren was groeiende. Dat was dan ook de periode waarop de HVCB zich ging richten.
 
De meeste auto’s waren toen « Amerikanen » - zij overheersten de Belgische automarkt in de eerste jaren na de oorlog – naast Engelse en Franse sportwagens. De meeste bijeenkomsten van de club waren eerder « statisch » : men bracht de zondagmiddag door in een mooie omgeving, aan een lekkere tafel, waar eindeloos kon worden gediscussieerd over de kwaliteiten van de aanwezige voertuigen…
 
In de loop van de jaren, en onder impuls van de opeenvolgende voorzitters, groeide de Club en evolueerden de activiteiten zowel in aantal als in aard : talrijke ééndagsrally’s, een weekend-activiteit en een grote jaarlijkse bijeenkomst: de May 1 Meet (een rally van één week, met de meest diverse bestemmingen zoals Frankrijk, Engeland, Ierland, Duitsland, Italië, Spanje en Hongarije…)
 
De Historical Vehicle Club van België draagt ook zijn steentje bij aan de kennis van de autogeschiedenis via een partnership met het Autoworld museum, en neemt deel aan caritatieve activiteiten zoals de rally die wordt georganiseerd ten gunste van de vzw Sun Child (kinderkanker). Hij is zich ook bewust van de milieuaspecten en houdt daar ook terdege rekening mee bij de organisatie van zijn activiteiten.
 
Ook de publicaties evolueerden mee. Er was het tijdschrift van de eerste jaren, waarvan het nr. 80 het laatste was, en dat werd vervangen door de Almanach.
 
De club is stichtend lid van de FIVA (Fédération Internationale des Véhicules Anciens) en mede-oprichter van de Belgian Historic Vehicle Association (BEHVA – voorheen BFOV – Belgische Federatie van Oude Voertuigen).
 
Dat de HVCB vandaag een belangrijke rol speelt in de wereld van de oude voertuigen, is voor een groot deel te danken aan zijn leden-verzamelaars van belangrijke voertuigen uit de autogeschiedenis. De auto’s zijn in originele toestand, transformaties die historisch niet kloppen zijn immers niet toegelaten.

Info : https://www.hvcb.be

Volg ons ook op social media

CCDA Classics
ICONS Classic Cars
CDDA Kalender
ICONS Classic Cars
ICONS Classic Cars
ICONS Super Cars