Classic Car Magazine

Van Gran Turismo naar Grand Terroir,
een schitterend plan

“Een autoracer moet passie, precisie, evenwicht, geduld en een methodische aanpak hebben, hij moet berekende risico’s nemen, snelle beslisser zijn en teamgeest hebben … net als een wijnbouwer”, het is de filosofie van voormalig professioneel rally- en autopiloot Dirk Vermeersch. De perfecte introductie voor een bijzonder verhaal over een bochtig parcours met een schitterende finish en dito afdronk.

Droom en daad
In 1975 zat Dirk aan het stuur als jonge taxichauffeur. Zonder diploma of vooruitzichten maar wel vol van dromen over een carrière. Met een VW Polo, geleend van zijn broer, rijdt hij lokale races. Amper twee jaar later beklimt hij het podium als winnaar van de 24 uren van Zolder, als reserve rijder op de winnende wagen in de 24 uren van Spa-Francorchamps en tal van andere wedstrijden. Zijn ‘I have a dream…’ is waarheid geworden, hij is full time autoracer.

En dan slaat het noodlot toe… in 1986 maakt een zwaar rallyongeval een abrupt einde aan zijn autosportcarrière. Dirk moet terug van nul starten. Met karaktertrekken als eeuwig enthousiasme en de wil om steeds opnieuw vooruit te gaan, start hij met de uitbating van een benzinestation en de verkoop van tweedehandswagens. Drie jaar later is hij officieel Lancia en Maserati verdeler in Schilde bij Antwerpen.

Onze sponsors

In 1999 verkoopt hij zijn concessie. Het moment om zijn overall aan de haak te hangen, maar wat moet hij dan doen met zijn ontembare energie? In het zuiden van Frankrijk vindt hij tussen wijnstokken, olijfbomen en lavendel een bouwvallig hoevetje... Geestdriftig als altijd richt hij een bouwbedrijf op om de ruïne te transformeren tot één van de mooiste en grootste gebouwen uit de regio. Dirk, zijn vrouw Hélène en dochter Ann realiseren de natte droom van vele Belgen: een B&B in de Provence.

Carignan
Naast het huis ligt een perceeltje met oude Carignan wijnstokken. Een nieuw plan borrelt... Dirks handen jeuken om te snoeien en de grond te bewerken. Zo is hij op weg naar zijn vierde carrière van autoracer, over concessiehouder en B&B uitbater naar een voltijdse job als wijnbouwer.

Zelf geleerd
In het racemilieu had hij de bijnaam ‘Meneer 100%’ omdat hij niets aan het toeval overliet, alles tot in de perfectie voorbereidde en uitvoerde. Een kenmerk dat hem ook in de wijnbouw goed van pas zou komen. Hij verdiepte zich in de materie door zelfscholing en nog geen jaar later is LePlan-Vermeersch een feit. Wijn, etiketten en marketing in een totaal nieuwe en typische stijl.
Zijn eerste LePlan GT-S-2003 wordt bekroond met 2 sterren in de Guide Hachette des Vins en Robert Parker, de beroemde Amerikaanse “Wine Advocate” geeft 95/100 punten aan Dirks eerste LePlan GT-1 Châteauneuf-du-Pape… Dirk geeft trouwens grif toe dat hij die enkele honderden flessen Châteauneuf gemaakt heeft om Parker te overtuigen van zijn wijnbouwerskwaliteiten. Een plan waar hij met glans in is geslaagd.

Van druif naar GT wijn
De wijnen worden voornamelijk geproduceerd op basis van één enkel druivenras, van plaatselijke en traditionele soorten zoals Alicante, Carignan, Grenache, Syrah en Viognier. De 24 hectaren wijngaard (22 ha rood en 2 ha wit) is beplant met wijnstokken van gemiddeld 40 jaar oud. Die leveren zo’n 25 hectoliter per hectare. Vin de France, want ook al bevinden de wijnstokken zich in de streek van Côtes du Rhône Villages AOP, de opbrengst wordt gereclasseerd omdat de AOP decreten geen wijnen toelaten op basis van één druivenras.

GT wijnen. Een afkorting die staat voor Gran Turismo, als verwijzing naar het verleden, maar nu staat dat voor Grand Terroir...
De vervolgletters op het etiket slaan terug op het druivenras. Bijvoorbeeld: GT-V komt van de Viognier, de GT-G is voor de Grenache, GT-S refereert naar de Syrah...

Terroir
De bodem is rijk aan kalk en klei, bedekt met stevige rolkeien die overdag de warmte opslaan om ze tijdens de nacht druppelsgewijs af te geven. Een doeltreffende drainage door de kiezels zorgt ervoor dat het grondwater zich opstapelt op een diepte van 3 meter. Hebben de druivenstokken dorst in hartje zomer, dan hoeven ze maar even te gaan nippen van deze waterreserve. De gekende Mistralwind zorgt ervoor dat de druiven droog en nagenoeg immuun voor ziektes zijn. Alle redenen dus ook om op biologische manier druiven te telen.  

Logische keuze
Dat Dirks wijnen hier beschreven worden, is niet verwonderlijk. Naast zijn immense liefde voor het maken van mooie wijnen blijft hij ook zijn eerste passie koesteren: mooie (snelle) wagens. Maar bovenal is Dirk een warm en toegankelijk mens. Zijn wijnen spreken zijn taal: stoer maar toch charmant, krachtig en vol energie als een racewagen, mooi in balans en verrassend. Doorsnee is een woord dat hij niet kent.

Meer proeven? https://leplan.wine/

Tekst: Eric Merny
Foto: Dirk Vermeersch