Classic Car Magazine

Louwman Museum, Den Haag

Vanaf 22 augustus te zien in Den Haag

Legendarisch F1 Arrows in het Louwman Museum

 

Van 22 augustus tot en met 4 september wordt de legendarische F1 Arrows A8 van Thierry Boutsen toegevoegd aan de tentoonstelling F1 Legends. Met 1.200 pk en een gewicht van 550 kilo komt deze auto uit het meest extreme F1 tijdperk ooit. Ter vergelijking: de Red Bull van Max weegt bijna 800 kilo en heeft “slechts” 740 pk achterin. De Arrows F1 had zoveel vermogen per kilo dat Boutsen zelfs na de eerste bocht omhoog richting het Casino in Monaco wielspin had!


De Arrows A8 werd in het seizoen van 1985 bestuurd door de Belgische coureur Thierry Boutsen. Hij reed samen met Gerhard Berger dat seizoen 16 races en werd 11e in het eindklassement. Ook op Zandvoort kwamen beide coureurs aan de start. Zijn beste resultaat dat jaar behaalde hij in San Marino. Met nog een paar ronden te gaan kwam daar eerst Ayrton Senna, die aan de leiding ging, zonder brandstof te staan.

Alain Prost kwam als eerste over de finish, maar werd gediskwalificeerd omdat zijn auto te licht bleek. Elio de Angelis werd daarna tot winnaar uitgeroepen. Ook Boutsen kwam vlak voor de eindstreep zonder benzine te staan, maar hij wist zijn bolide duwend over de finish te krijgen. Met als resultaat een prachtige tweede plaats.

De Arrows A8 is beschikbaar gesteld door Parabolica. Deze onderneming van F1 motorengineer Ernest Knoors en F1 marketeer Roel Schoondermark heeft als missie iconische Formule 1-auto’s voor het nageslacht te bewaren. Ernest en Roel komen speciaal naar het museum om lezingen te geven en je meer te vertellen over de techniek van deze bijzondere auto in het bijzonder en over de Formule 1 in de periode rond 1985.

Belangstellenden voor de lezingen kunnen zich gratis aanmelden via de website:

https://www.louwmanmuseum.nl/f1-arrows-van-thierry-boutsen/ 

Tentoonstelling F1 Legends

De expositie F1 Legends eindigt op 4 september, de dag waarop dit jaar de Grand Prix Formule 1 op Zandvoort wordt verreden. Zeven F1 auto’s van legendarische coureurs die in de periode van 1948 tot 1970 aan de Grand Prix van Zandvoort deelnamen zijn te bewonderen. De expositie F1 Legends geeft een prachtig beeld van de technische ontwikkeling binnen de Formule 1 in de periode 1948-1970. Topstukken van de overzichtstentoonstelling zijn ongetwijfeld de winnende Ferrari 500 F2 (1952/53) van Alberto Ascari, de winnende Mercedes-Benz W196 (1955) van Juan Manuel Fangio én de winnende Lotus 33 (1965) van Jim Clark.

Louwman Museum

De vaste collectie van het museum is tijdens de expositie eveneens toegankelijk. De collectie toont de geschiedenis van de automobiel in al zijn verschijningsvormen en uit alle tijdperken. Ruim 250 auto’s van meer dan 100 fabrikanten geven een overzicht van de verschillende carrosserievormen en technologische vernieuwingen, met name uit de vorige eeuw. Deze geschiedenis wordt bovendien geïllustreerd door de uitgebreide kunstcollectie, bestaande uit onder meer affiches, sculpturen, trofeeën en schilderijen. 

Openingstijden en toegangsprijzen www.louwmanmuseum.nl

Van 2 december tot 30 januari in het Louwman Museum:

 

Expositie ‘Automobiles Extraordinaires’

 

De zeven meest iconische Franse automobielen uit het beroemde Château de Compiègne zijn vanaf 2 december in het Louwman Museum te bewonderen. Unieke voertuigen uit de periode 1878 tot 1911 die nog volledig in authentieke en ongerestaureerde staat verkeren, compleet met oude gebruikssporen. Het is voor het eerst dat deze automobielen buiten Frankrijk zijn te bewonderen.

 

Stap in de geschiedenis van de Franse auto revolutie!

Vanaf het moment dat de automobiel zijn intrede deed rond 1870, waren de Franse fabrikanten dé pioniers op het gebied van de ontwikkeling van gemotoriseerde voertuigen. Simpelweg omdat in Frankrijk de automobiel werd omarmd, terwijl men in Duitsland en Engeland terughoudend was en automobielen zelfs wilde weren. Deze unieke voertuigen zijn tijdens de expositie ‘Automobiles extraordinaires’ te bewonderen:

 

Ontmoet de door stoom aangedreven ‘La Mancelle’

De door Amédée Bollée in 1878 gebouwde La Mancelle is de oudste automobiel van de expositie en het absolute topstuk. Net als bij de beproefde stoomlocomotieven werd stoom als aandrijving gebruikt. Door de tweecilinder stoommachine van 30 pk kon een snelheid worden bereikt van 40 kilometer per uur. De revolutionaire La Mancelle was al voorzien van een onafhankelijke wielophanging en achterwielaandrijving. Naast Amédée Bollée waren ook De Dion-Bouton & Trépardoux en Serpollet pioniers in het gebruik van stoom.

Onze sponsors

Ontmoet de elektrische Kriéger

Weinig mensen weten dat al heel vroeg met elektrische automobielen werd geëxperimenteerd. In 1905 was het Louis Antoine Kriéger die beide voorwielen van zijn model K1 voorzag van een elektromotor. Met een actieradius van bijna 100 kilometer en een topsnelheid van 40 kilometer per uur was het één van de beste elektrische auto’s uit die tijd. 

Ontmoet de eerste Renaults

Het absolute topmodel uit de begintijd van Renault was de CC Double Coupé uit 1911. Door het unieke koetswerk van carrossier Kellner et Fils werd de herinnering aan de koets levendig gehouden. De initialen en het familiewapen op de achterste deuren versterken dit gevoel. De Renault Limousine uit 1906 is een van de meest luxueuze modellen uit die tijd. De houten carrosserie is gemaakt door de beroemde carrossier Million-Guiet uit Parijs en ook deze Renault is voorzien van een familiewapen op de deur. Die van de familie Bourbon-Parme. 

Ook te bewonderen

Naast de La Mancelle, de Kriéger K1 en de Renaults zijn ook een Leon Bollée driewieler uit 1895, een Hotchkiss Double Coupé uit 1910 met maar liefst 10 ramen en een De Dion-Bouton Limousine uit 1905 te bewonderen. 

Château de Compiègne

De unieke automobielen uit de expositie zijn beschikbaar gesteld door het Musée National de la Voiture et Tourisme dat is ondergebracht in het Château de Compiègne. Dit château behoort samen met die van Versailles en Fontainebleau tot de drie belangrijkste koninklijke paleizen in Frankrijk.

 

Expositie ‘Automobiles extraordinaires’

Van donderdag 2 december 2021 tot zondag 30 januari in het Louwman Museum.

Leidsestraatweg 57, Den Haag.


Fotoreportages

F1 Legends

(c) Polleke

Volg ons ook op social media

CCDA Classics
ICONS Classic Cars
CDDA Kalender
ICONS Classic Cars
ICONS Classic Cars
ICONS Super Cars