Classic Car Magazine

State of Art

Porsche 911 Targa - De snelle klassieker

De Porsche 911 Targa vierde in 2015  zijn 50ste verjaardag. Ter gelegenheid van dat jubileum blikten we graag terug op de zeven generaties van deze mytische wagen. Van de eerste 911 Targa met een soft window tot de allernieuwste 911 4S die vandaag de dag in de Porsche showroom staat.

Butzi’s florissant racemerk

Tijdens de IAA in Frankfurt in 1965 wordt de Porsche Targa aan pers en publiek voorgesteld. Het eerste exemplaar zal echter pas in december 1966 van de band rollen. Een concept van Ferdinand ‘Butzi’ Porsche, dat de voordelen van open rijden koppelt aan het comfort van een gesloten auto. De naam wordt afgeleid van de Targa Florio, een straatrace op het eiland Sicilië, die Porsche tussen 1956 en 1973 maar liefst elf maal wint.

Onze sponsors

Ga gerust uit je dak


Door de acties van veiligheidsgoeroe Ralph Nader staan in Amerika cabriolets op de zwarte lijst. Dankzij de markante stalen rolbeugel is de Targa meteen de veiligste cabrio ter wereld. Een vouwdak van aluminium en kunstleder is uitneembaar terwijl de achterruit in kunststof gemakkelijk los te ritsen is. In 1968 ontwikkelt Porsche een achterruit in veiligheidsglas, opnieuw ingegeven door de strenge Amerikaanse veiligheidsvoorschriften.

In 1973 introduceert Porsche het G-Model als opvolger van de oer-911 en de Targa behoudt een belangrijke plek in het gamma. Een zwarte rolbeugel vervangt voortaan de zilverkleurige versie. De 911 Turbo Targa met zijn 3,3 liter turbomotor (300 pk) is zondermeer spectaculair. Hiervan worden slechts 298 exemplaren gebouwd.

Met de introductie van de 964 in 1989 krijgt de Targa voor het eerst ook vierwielaandrijving. In 1993 verlaat de laatste luchtgekoelde Targa met de klassieke beugel en uitneembaar dak de productie.


De nieuwe 993 staat in 1994 in september op de IAA. De Targabeugel heeft plaats gemaakt voor een innovatief glazen elektrisch bediend panoramadak, dat door Webasto geproduceerd wordt. Tot in 1997 rollen er 4.583 exemplaren van de band, meteen ook het einde van de luchtgekoelde Porsche 911.
De nieuwe 996 Targa (2002) behoudt het elektrisch dak en heeft een openklapbare achterruit, waardoor de bagageruimte achteraan goed toegankelijk is. Een vierwiel-aangedreven versie is niet verkrijgbaar.

Dat verandert dan weer in 2006 met de 997 die uitsluitend met vierwielaandrijving te koop is. Dit geslaagd vernieuwd design levert de ‘Red Dot Award’ op, de hoogste onderscheiding die een fabrikant kan krijgen.

In 2014 beleeft de nieuwe 991 Targa zijn wereldpremière op de Internationale Auto Show in Detroit. Porsche combineert het klassieke 911 Targa-idee met een zeer moderne dakconstructie. De kenmerkende brede rolbeugel op de plaats van de B-stijl, een beweegbaar dakpaneel boven de voorzetels en een om de hoeken doorlopende achterruit, waarbij de C-stijlen ontbreken. Twee motorvarianten maar uitsluitend verkrijgbaar als vierwiel-aangedreven auto.

State of Art viert Porsche

Het modemerk State of Art werd opgericht in 1987 door Albert Westerman. State of Art is een high value brand dat casual lifestyle collecties ontwerpt voor mannen. De ontwerpen voldoen aan een hoog kwaliteitsniveau, hebben een tijdloze uitstraling en zijn voorzien van subtiele details.State of Art heeft een affiniteit met de klassieke autosport en een bijzondere passie voor Porsche. Klassieke auto’s en autoracen zijn duidelijk verweven in het DNA van het merk. Het logo is dan ook vaak te spotten bij gerelateerde events. Zoals bij de 50ste verjaardag van de Targa. State of Art Classic Porsche collectie en enkele privé verzamelaars fêteerden de legendarische klassieker door een 15-tal modellen te plaatsen in een speciaal ontworpen decor in Autoworld. En ook op de lanceringseditie van InterClassics Brussels is State of Art present met bijzondere Porsches. Collector’s items die je moet gezien hebben.


Tekst en foto: State of Art
https://www.stateofart.be

Volg ons ook op social media

CCDA Classics
ICONS Classic Cars
CDDA Kalender
ICONS Classic Cars
ICONS Classic Cars
ICONS Super Cars