Classic Car Magazine

Guy schrijft
RALLY en ABARTH met hoofdletters

Nonkel Abarth

”Waar zitten de wieltjes?”, zei genie Albert Einstein, toen hij tweeënhalf was en zijn ouders hem vertelden dat hij later met zijn pasgeboren zus kon spelen. Een uitspraak die evengoed uit de mond van Guy Moerenhout kon komen. Het denk- en doewerk om een grote motor in een kleine auto te steken en daar dan mee te rijden. Of een wagen strippen tot de essentie en er dan iets anders, iets sportievers, iets krachtigers van maken, ... dàt zijn de dingen die Guy van jongs af aan boeien. En het is juist die fascinatie die hem het parcours laat rijden van racecartuningspecialist en rallypiloot tot Abarthconnoisseur.

Het moet vooruitgaan
Guy Moerenhout, zoon van een rallypiloot, start zijn loopbaan in 1971. Hij werkte destijds in een sportgarage bij Oscar Permeke, gespecialiseerd in Ford en aanverwante merken. Zo sleutelde hij aan modellen als de Cortina en Anglia, maar net zo goed aan Shelby of OSI. Maar Guy hield nooit van surplacen. Hij wilde ‘op zichzelf zijn’. Zo begon hij op 21-jarige leeftijd een benzinestation in Mortsel. De volgende stap was een eigen garage. In die hoedanigheid kon hij werken aan auto’s, ze van binnen en van buiten leren kennen, uitvlooien hoe hij ze beter kon laten presteren. En hoe kan dat beter getest dan in een rallywagen? De cirkel is rond...

Autosport
Guy heeft in zijn carrière elk facet van de autobranche gezien. Inkoop, verkoop en tuning van veel verschillende merken. Zo was hij merkverdeler voor Lada België en stond hij in voor de speciale afstemming van de Lada Niva de zogeheten ‘Dream Lada’. Hij reed, werkte en racete met merken en auto’s zoals 4x4, Daihatsu, Mitsubishi en Honda. En misschien wel best bekend wapenfeit in dat rijtje: hij is één van de laatste Abarth rally racers, gesponsord door Fiat Auto Belgio.

Onze sponsors

Coryfee in de rallygeschiedenis
Goede wijn behoeft geen krans. Wie thuis is in de autosport weet dat Guy in de loop der jaren een indrukwekkend palmares heeft opgebouwd. Onder het motto ‘altijd uitdagingen opzoeken’ leidden de wegen letterlijk naar klinkende namen en verre oorden als Afrika, Parijs – Dakar, Annapolis, en Akropolis. Maar ook plekken en bekende rally’s dichter bij huis: Ieper, de Boucles de Spa of zoals die nu heet de Legend Boucles Bastogne.

Abarth works Museum
Eind jaren ’90 besloot Guy iedereen kennis te laten maken met Abarth en ander ‘Italiaans speelgoed’. Altijd welkom sindsdien in Lier in de 3500 m2 grote ruimte, die wereldwijd gekend is onder de naam Abarth works museum. Al is ‘museum’ eigenlijk niet het juiste woord voor de omvangrijke en bijzondere verzameling auto’s, onderdelen, accessoires en memorabilia. Het is een persoonlijke collectie en reflectie van het leven en het werk van Guy zelf.
En, hoe kan het ook anders, een viering van de creaties en prestaties van Carlo Abarth.

Naast een plaats waar heel wat moois te bewonderen valt, is het museum ook hét infocenter voor de Abarth aficionado. Die vindt er werkelijk alles over en voor het merk met de schorpioen. Bedoeling is om deze ontmoetingsplaats voor liefhebbers van de klassieke autosport in ere te houden, zelfs uit te breiden. Dat klinkt een beetje vreemd in het digitale tijdperk waarin we leven. Maar volgens Guy kan je op Google misschien wel alles vinden, maar in het museum kan je erfgoed pas écht beleven. Ook de komende generaties.

Masterclasses
Over nieuwe generaties gesproken... Een school voor rallypiloten, dat is een nieuw en straf idee dat Guy aan het uitdokteren is. Met plaats voor 300 à 350 auto’s en waar coureurs in de dop een heel gerichte training krijgen over alle aspecten van de metier. Denk maar aan kaartlezen, wat je allemaal moet doen en laten tussen startplaats en finish. Een stuk technische info natuurlijk, maar geen overload. En ten slotte heel wat advies en tips & tricks - van de master himself - voor zowel piloot als co-piloot. Kortom, ondanks zijn pensioen denkt Guy er nog lang niet aan om zijn overall aan de haak te hangen.

Gewoon Guyniaal!
Een piloot die in alle eenvoud trouw blijft aan de oorspronkelijke oervorm van rallyrijden, de nestor van racecartuners, tot in de States gekend als ‘Uncle Abarth’, inspiratiebron, mentor, gedreven, goedlachs, no-nonsense puurheid,... Er zijn geen woorden of titels die de Pallieter Guy Moerenhout compleet en treffend kunnen omschrijven. Hoewel... Als dit een vrouwenblad was, dan zou er staan: een crème van een vent.

Tekst: Karina Ramaekers
Foto’s: Guy Moerenhout, Herbert Billen

2017, Voorstelling Abarth Rallyteams voor de Boucles de Bastogne in het Abarth Museum van Guy Moerenhout in Lier  - foto's Polleke