Classic Car Magazine

Abarth Works Museum Lier

Eerstesteenlegging

Dinsdag 27 Juni 2023, de dag dat de eerste steen werd gelegd voor een gloednieuw Museum in Lier. Het ABARTH WORKS MUSEUM GMR, oprichter Guy Moerenhout en zijn stiefzoon en eigenaar Jeroen Nys, onthulden die dag de gedenksteen voor het nieuwe museum. Natuurlijk omringd door de Burgermeesteres, Architect, Ingenieur, Aannemer en natuurlijk een drietal museumstukken opgesteld in de Tricolore Belgische kleur. (een zwarte Simca 8 Sport Coupé uit 1950 een Gele Fiat-Abarth 750 Record Monza uit 1959 en een Rode Fiat-Simca Barchetta Sport uit 1937). Als alles normaal verloopt zouden ze in het voorjaar 2025 hun intrek nemen in het gloednieuwe Museum, waar de grootste collectie Abarth’s onderdak zal vinden.
Meer dan een halve eeuw geleden ging autoliefhebber en rallypiloot Guy Moerenhout van start met het verzamelen en restaureren van oude wagens die gelinkt worden aan de legendarische autobouwer Carlo Abarth. Vanaf 1971 maakte Guy in zijn garage in Mortsel racewagens wedstrijdklaar voor rallyteams.

In 2007 verhuisde hij met de toen nog kleinschalige, maar toch al indrukwekkende collectie naar het voormalige bedrijfspand van Varo nv-Powerplus, waar de collectie verder uitgroeide. Nog eens 8 jaar later opende het Abarth GMR Works Museum officieel de deuren.

De collectie bestaat vandaag uit meer dan 250 unieke exemplaren, elk met hun eigen verhaal en brengt de bezoeker terug naar de jaren van succes van Abarth, Fiat, Lada, Seat, Simca en vele andere merken die op een of andere manier gerelateerd zijn aan Carlo Abarth of Guy Moerenhout. De Wagens zijn niet enkel museumstukken, maar worden ook goed onderhouden en gaan geregeld de baanop om deel te nemen aan rally’s en aan wedstrijden voor Historische wagens.

In 2021 zet de stiefzoon van Guy, Jeroen Nys, eigenaar van Varo, mee zijn schouders onder het project, om het museum in stand te houden en uit te bouwen. Aangezien de oude gebouwen grondig gerenoveerd moesten worden en de daarbij horende kosten, werd er gekozen om het bestaande pand te slopen en te vervangen door een nieuwbouw. Zodat de bezoekers in de toekomst in nog betere omstandigheden ontvangen kunnen worden.

In een normaal jaar ontvangt het museum momenteel ruim 4.000 bezoekers, uit verschillende windstreken. Zelfs uit Japan, Chili en Australië. De bedoeling is om het bezoekersaantal nog te verhogen in het nieuwe museum, waar de wagens verdeeld worden over meer dan 4.000m² expo ruimte en dus veel beter tot hun recht komen. Daarnaast wordt er ook gedacht om wisselende tentoonstellingen te houden, niet enkel met andere wagens en collecties, maar ook met andere sectoren zoals kunst en mode.

In de plannen is ook een ruime werkplaats voorzien voor het onderhoud van de wagens, waarvan tachtig procent overigens nog perfect werkt. Bezoekers zullen via een glazen wand in de wandelruimte kunnen binnen kijken. De werkplaats zal niet enkel gebruikt worden voor onderhoud van de eigen collectie, maar oldtimer eigenaars zullen gebruik kunnen maken van de know-how van de gespecialiseerde mecaniciens. Oldtimers kunnen binnen gebracht voor onderhoud, restauratie en herstellingen. Tevens kunnen particulieren in de werkplaats een technieker inhuren om samen aan de wagen te werken.

Het gebouw zal een multifunctionele invulling krijgen. Er komt een shop met exclusieve memorabilia, een gespecialiseerde bibliotheek, een cafetaria en ruimtes voor vergaderingen, netwerkevents en recepties van bedrijven. Er zal tevens genoeg parkingruimte zijn, zodat groepen er terecht kunnen voor een stop op een rondrit.

Tekst : Vanrusselt Paul & Vicky Van Broeck
Foto’s : Vanrusselt Paul

Volledige fotoreportage, klik hier

Guy schrijft
RALLY en ABARTH met hoofdletters

Nonkel Abarth

”Waar zitten de wieltjes?”, zei genie Albert Einstein, toen hij tweeënhalf was en zijn ouders hem vertelden dat hij later met zijn pasgeboren zus kon spelen. Een uitspraak die evengoed uit de mond van Guy Moerenhout kon komen. Het denk- en doewerk om een grote motor in een kleine auto te steken en daar dan mee te rijden. Of een wagen strippen tot de essentie en er dan iets anders, iets sportievers, iets krachtigers van maken, ... dàt zijn de dingen die Guy van jongs af aan boeien. En het is juist die fascinatie die hem het parcours laat rijden van racecartuningspecialist en rallypiloot tot Abarthconnoisseur.

Het moet vooruitgaan
Guy Moerenhout, zoon van een rallypiloot, start zijn loopbaan in 1971. Hij werkte destijds in een sportgarage bij Oscar Permeke, gespecialiseerd in Ford en aanverwante merken. Zo sleutelde hij aan modellen als de Cortina en Anglia, maar net zo goed aan Shelby of OSI. Maar Guy hield nooit van surplacen. Hij wilde ‘op zichzelf zijn’. Zo begon hij op 21-jarige leeftijd een benzinestation in Mortsel. De volgende stap was een eigen garage. In die hoedanigheid kon hij werken aan auto’s, ze van binnen en van buiten leren kennen, uitvlooien hoe hij ze beter kon laten presteren. En hoe kan dat beter getest dan in een rallywagen? De cirkel is rond...

Autosport
Guy heeft in zijn carrière elk facet van de autobranche gezien. Inkoop, verkoop en tuning van veel verschillende merken. Zo was hij merkverdeler voor Lada België en stond hij in voor de speciale afstemming van de Lada Niva de zogeheten ‘Dream Lada’. Hij reed, werkte en racete met merken en auto’s zoals 4x4, Daihatsu, Mitsubishi en Honda. En misschien wel best bekend wapenfeit in dat rijtje: hij is één van de laatste Abarth rally racers, gesponsord door Fiat Auto Belgio.

Coryfee in de rallygeschiedenis
Goede wijn behoeft geen krans. Wie thuis is in de autosport weet dat Guy in de loop der jaren een indrukwekkend palmares heeft opgebouwd. Onder het motto ‘altijd uitdagingen opzoeken’ leidden de wegen letterlijk naar klinkende namen en verre oorden als Afrika, Parijs – Dakar, Annapolis, en Akropolis. Maar ook plekken en bekende rally’s dichter bij huis: Ieper, de Boucles de Spa of zoals die nu heet de Legend Boucles Bastogne.

Abarth works Museum
Eind jaren ’90 besloot Guy iedereen kennis te laten maken met Abarth en ander ‘Italiaans speelgoed’. Altijd welkom sindsdien in Lier in de 3500 m2 grote ruimte, die wereldwijd gekend is onder de naam Abarth works museum. Al is ‘museum’ eigenlijk niet het juiste woord voor de omvangrijke en bijzondere verzameling auto’s, onderdelen, accessoires en memorabilia. Het is een persoonlijke collectie en reflectie van het leven en het werk van Guy zelf.
En, hoe kan het ook anders, een viering van de creaties en prestaties van Carlo Abarth.

Naast een plaats waar heel wat moois te bewonderen valt, is het museum ook hét infocenter voor de Abarth aficionado. Die vindt er werkelijk alles over en voor het merk met de schorpioen. Bedoeling is om deze ontmoetingsplaats voor liefhebbers van de klassieke autosport in ere te houden, zelfs uit te breiden. Dat klinkt een beetje vreemd in het digitale tijdperk waarin we leven. Maar volgens Guy kan je op Google misschien wel alles vinden, maar in het museum kan je erfgoed pas écht beleven. Ook de komende generaties.

Masterclasses
Over nieuwe generaties gesproken... Een school voor rallypiloten, dat is een nieuw en straf idee dat Guy aan het uitdokteren is. Met plaats voor 300 à 350 auto’s en waar coureurs in de dop een heel gerichte training krijgen over alle aspecten van de metier. Denk maar aan kaartlezen, wat je allemaal moet doen en laten tussen startplaats en finish. Een stuk technische info natuurlijk, maar geen overload. En ten slotte heel wat advies en tips & tricks - van de master himself - voor zowel piloot als co-piloot. Kortom, ondanks zijn pensioen denkt Guy er nog lang niet aan om zijn overall aan de haak te hangen.

Gewoon Guyniaal!
Een piloot die in alle eenvoud trouw blijft aan de oorspronkelijke oervorm van rallyrijden, de nestor van racecartuners, tot in de States gekend als ‘Uncle Abarth’, inspiratiebron, mentor, gedreven, goedlachs, no-nonsense puurheid,... Er zijn geen woorden of titels die de Pallieter Guy Moerenhout compleet en treffend kunnen omschrijven. Hoewel... Als dit een vrouwenblad was, dan zou er staan: een crème van een vent.

Tekst: Karina Ramaekers
Foto’s: Guy Moerenhout, Herbert Billen

2017, Voorstelling Abarth Rallyteams voor de Boucles de Bastogne in het Abarth Museum van Guy Moerenhout in Lier  - foto's Polleke
meer Boucles de Bastogne nieuws en foto's

ICONS uit de Autosport:

Guy Moerenhout
HET FIAT-ABARTH SYNONIEM

Zo’n 180 Abarth, Fiat, Lada en Oost-Europese sportwagens staan te kijk in het 4500 m2 ‘Abarth Works Museum’ in Lier. Hoewel deze collectie mag worden beschouwd als zijn levenswerk, is Guy Moerenhout ook conservator van een memorabel rallytijdperk.

De laatste jaren deelt hij de cockpit met zijn trouwe co Filip De Munck. De verste ‘officiële’ deelname van Guy aan een rally, die in de beschikbare archieven te vinden is, is de Antwerpen-Liège-Antwerpen in 1975. Daarin staat genoteerd met een BMW en Leo Willekens als vakkundig navigator. Het duo eindigde zevende. Na verschillende merken te hebben gereden, geraakte de vooral op tuning ingestelde rallypiloot in de ban van Italiaanse verleiders: Fiat’s, Abarth’s, Lancia’s en recent ook weer van Lada…

De kroon op een heel leven van inzet voor de rallysport in het bijzonder, blijft toch zijn Guy Moerenhout Racing Team, waarin Abarth voor altijd een synoniem van zijn klinkende naam is geworden. Op het forum van ‘Icons’ stelt Guy een Fiat 131 Abarth Groep 4 tentoon. Het bewijs hoe je van een ogenschijnlijk eenvoudige auto iets moois kan maken als de raceafdeling van een merk het overneemt… Dit seventies snoepje van de Fiat-veredelaar met het schorpioen-logo was bedoeld om de 124 Abarth Rally in Fiat’s Racing Team te vervangen.

Van Fiat 131 Abarth werden 400 stuks gebouwd, waarvan Fiat er voor de competitie 25 als ‘workscars’ reserveerde. Een combo van Bertone styling maar Abarth race kwaliteiten. De wagen bleek een succesvolle Groep 4 rally-auto getuigen de puike prestaties ermee behaald tussen 1976 en 1981. In de icons-hall stond zo’n model te pronken met Carling Black Label kleurenschema.
Jeanne Goodspeed - what’s in a name - alias blonde ‘Mabel’ van het bedoelde biermerk zou zeggen:
Guy doe nog eens een rondje.

Erik Vanderveken

Overwinningen zijn het gevolg van gebalde power

Als er een zege te vieren valt, scanderen de fans uitbundig de naam van de piloot. Ook gaat aandacht naar de bijrijder. Maar wie evenzeer nauw verweven is met het duo in de cockpit en letterlijk meesleutelt aan de weg naar de overwinning, is het serviceteam.
Een belangrijk deel van het succesrecept. Tijdens de race zijn deze technici paraat voor razendsnelle interventies of aanwijzingen om een mankement op te lossen onderweg. Voor- en na de proef zijn zij bezig met het repareren, onderhouden en optimaliseren van het voertuig. Daarom worden ook zij bij het icons-forum in het zonnetje gezet.

merk: Fiat
type: 131 Abarth Groep 4

bouwjaar: 1976
cilinderinhoud: 2000cc
boring en slag: 84mm x 90mm
max. vermogen: tussen 215 en 235PK bij 7000 RPM
versnellingsbak: Cema rechte vertanding dogbox
          of ZF 5 versnellingen
carburateurs: Weber IDF 48 of injectie
compressie: 12x1
cilinderkop: 16 ventielen

bijzonderheden:
400 stuks van deze wagen gebouwd waaronder
25 fabrieksauto’s
Bodydelen/ slijkweerders in polyester
Deuren aluminium buitenskin
Velgen van 3.5 tot 11 x 15 duim

deco:
Carling Black Label